Oorlog in de Gazastrook doodde elf kinderen per dag

In de periode 8 juli tot 26 augustus 2014 stierven er 535 Palestijnse kinderen uit de Gazastrook door de aanvallen van het Israëlische leger. Defense For Children International onderzocht de oorlog van vorig jaar en publiceerde een alarmerend rapport over de geschonden kinderrechten.

  • Gigi Ibrahim (CC BY 2.0) Kinderen werden aangevallen terwijl ze aan het spelen waren, in klaslokalen zaten of thuis aan het eten waren. Gigi Ibrahim (CC BY 2.0)

Brad Parker advocaat bij Defense For Children International Palestine (DCIP): ‘Onze veldwerkers verzamelden getuigenissen en beeldmateriaal van de verwondingen en het overlijden van Palestijnse kinderen in gevaarlijke omstandigheden tijdens de aanvallen vorig jaar. Zo kunnen wij de verborgen schendingen van de internationale kinderrechten openbaar maken.’

Tijdens die oorlog was 68 procent van de vermoorde kinderen jonger dan twaalf jaar. 43 procent van de Palestijnse bevolking is jonger dan 14 jaar. 3374 kinderen werden gewond, een derde hiervan liep blijvende letsels op.

‘We willen  aandacht trekken van het publiek. We streven ernaar mensen te mobiliseren om actie te ondernemen’, vertelt Parker. ‘Staten moeten gedwongen kunnen worden kinderen te beschermen in oorlogssituaties.’

Operatie Protective Edge

Operatie Protective Edge begon op 8 juli toen het Israëlisch leger een militaire offensief op de Gazastrook opende. Die dag werden 50 plaatsen in het gebied werden gebombardeerd en zes burgers gedood.

De aanleiding van deze oorlog was de verdwijning en de dood van drie Israëlische jongens in de buurt van Hebron op 12 juni 2014.

Dit zou een wraakactie zijn geweest volgens het rapport van DCIP, uitgevoerd door Palestijnse mannen omdat op 15 mei 2014 twee Palestijnse jongens vermoord waren door Israëlische militairen bij de gevangenis in Beitunia, Westbank.

Tijdens operatie Protective Edge stierven gemiddeld elf kinderen per dag.

Vijftig dagen lang voerde Israël een militair offensief tegen Gaza. Het gebied werd voortdurend gebombardeerd en grootschalige grondinvasies vernietigden ontontbeerlijke Palestijnse voorzieningen als elektriciteitsnetten en waterbronnen, woonwijken, ziekenhuizen en scholen.

Tijdens operatie Protective Edge stierven gemiddeld elf kinderen per dag.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu van de conservatief-liberale Likoed partij ontkende in 2014 dat Israël toen schuldig was aan oorlogsmisdaden.

‘Israël pleegt geen oorlogsmisdaden maar verdedigt zichzelf tegen een terroristische organisatie die vroeg om vernietiging. We zullen niet zomaar toekijken’, vertelde hij aan Washington Post destijds.

In een intern Israëlische onderzoek naar die misdaden, werd de beschuldigende vinger naar Hamas gewezen. ‘Haar beschermingstactieken faalden en zorgden voor meer onbedoelde slachtoffers’, luidde de conclusie.

De Verenigde Naties onderzochten destijds ook de oorlog en concludeerden dat ‘Israël onvoldoende details gaf over de keuze van zijn doelwitten.’ Het betreft voornamelijk woonwijken en scholen.

De tol van operatie Protective Edge was het hoogst aan Palestijnse kant, meldt het rapport van DCIP: 2220 mensen betaalden met hun leven. Vijf Israëlische burgers en 67 soldaten kwamen tijdens de aanslagen om het leven.

Onmenselijke blokkade

Israël blokkeert de ontwikkeling in de Gazastrook al acht jaar, stelt het rapport van DCIP. Het is een ‘humanitaire crisis door mensen gecreëerd’ schrijven hun onderzoekers.

Het gebrek aan elektriciteit, werkgelegenheid, voedsel, drinkwater, onderwijs en medische hulp verhindert het welzijn van kinderen die in de Gazastrook leven.

‘Door de blokkade is Israël de Gazastrook aan het verstikken. Het is een normaal leefgebied dat een rampzalig gebeurtenis meemaakt’, legt Parker uit. ‘Het gaat daar niet slecht door gebrek aan ontwikkeling of ontoereikende instituties die de economie tegenhouden.

De situatie in Gaza is zo schrijnend omdat Israël alle toegang en vooruitgang blokkeert.

De situatie in Gaza is zo schrijnend omdat Israël alle toegang en vooruitgang blokkeert: van onderwijs over elektriciteit tot drinkbaar water en voeding.’

Er heerst een hoge werkloosheid en huishoudens hebben maar twee uur per dag elektriciteit. Veel instanties mogen de streek niet in of uit waardoor voedselpakketten en medicijnen amper de slachtoffers bereiken.

‘Het gebied is zo afgesloten van de rest van de wereld dat er geen ontwikkeling mogelijk is. Veel veldwerkers zitten vast in de Gazastrook’, vertelt Parker.

‘De meesten hebben hun familieleden en gezinnen al jaren niet meer gezien. Een van onze werkers, Muhammed, is al sinds 2007 in Gaza. We proberen hem naar huis te krijgen bij zijn gezin, maar het lukt niet. De situatie is urgent.’

Sinds de oorlog heeft 57 procent van de Palestijnse huishoudens nood aan voedingspakketten en ongeveer 80 procent is afhankelijk van internationale hulp, staat er in het rapport. Ongeveer 110.000 Palestijnen wonen in tenten ter beschikking gesteld door de Verenigde Naties en 370.000 Palestijnse kinderen hebben behoefte aan psychosociale hulp. 

Internationale kinderwetgeving

Kinderen werden aangevallen terwijl ze aan het spelen waren, in klaslokalen zaten of thuis aan het eten waren.

Het DCIP onderzocht de oorlog van 2014 en stelde schendingen van de internationale mensenrechten door het Israëlische leger vast dat rechtstreekse aanvallen op minderjarigen, woonwijken en scholen uitvoerde.

Volgens de getuigenissen die de veldwerkers van DCIP verzameld hebben, werden kinderen aangevallen terwijl ze aan het spelen waren, in klaslokalen zaten of thuis aan het eten waren. Hiervoor gebruikte het Israëlische leger drones en vliegtuigen.

‘We krijgen bewijzen doorgestuurd via ons hoofdkantoor in Ramallah. We toetsen deze aan diverse mensen- en kinderrechten om schendingen te vinden’, zegt Parker. ‘We proberen met onze resultaten te lobbyen en wetgevende ondersteuning te verschaffen. We zoeken rechtvaardigheid voor de getroffen gezinnen.’

‘Door aandacht op die verschrikkelijke gebeurtenissen te vestigen, kunnen we internationale gemeenschap mobiliseren om actie te ondernemen’, zegt hij. ‘Deze acties bereiken de verschillende regeringen en instanties. Die kunnen op hun beurt Israël dwingen de blokkade op te heffen en concrete hulp voorzien voor de Palestijnse burgers.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.