Pakistan geeft uitkering aan zwangere plattelandsvrouwen

Vier Pakistaanse provincies nemen het initiatief om uitkeringen aan zwangere vrouwen te geven. Zo willen ze de moeder- en kinderzorg fors verbeteren.

  • Oxfam International (CC BY-NC-ND 2.0) Sinds januari 2015 hebben al 5678 vrouwen gebruik gemaakt van de uitkeringen. Oxfam International (CC BY-NC-ND 2.0)

‘We zijn erg blij met het initiatief van de regering om geld te geven aan zwangere vrouwen zodat ze zich kunnen laten verzorgen en behandelen tijdens hun zwangerschap’, zegt Sharif Ahmed.

Hij bracht zijn zwangere vrouw net naar een gezondheidscentrum in de buurt van Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa. Hier kan ze terecht voor een echografie en een zwangerschapsonderzoek.

‘Twee jaar geleden had mijn vrouw een miskraam, het gevolg van een gebrek aan tests. We hadden daar op dat moment geen geld voor,’ zegt hij.

Moeder- en kindersterfte terugdringen

De provinciale overheid wil de moeder- en kindersterfte terugdringen. Daarom krijgt elke zwangere vrouw het equivalent van 10 dollar (8,80 euro) per bezoek aan het ziekenhuis.

‘We hebben het ziekenhuis al twee keer bezocht en al 20 dollar gekregen’, zegt Ahmed. ‘We gebruiken het geld met name voor het transport om hier te geraken. Zonder de uitkering zouden we niet kunnen komen.’

Vier provincies

‘Zonder de uitkering zouden we niet naar het ziekenhuis kunnen komen.’

Khyber Pakhtunkhwa is een van de vier provincies die met een programma starten om moeder- en kindersterfte tegen te gaan.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn bijna twee op de drie inwoners van deze provincie ongeletterd. Mede daardoor zijn veel vrouwen niet op de hoogte van mogelijke complicaties bij een zwangerschap.

Vaak zijn ze ook gewoon te verlegen om een dokter te raadplegen.

Pakistan staat, na India en Nigeria, op de derde plaats wat betreft kinder- en moedersterfte.

50 dollar

De overheid van Khyber Pakhtunkhwa hoopt van de uitkering dat ze vrouwen zal aanmoedigen om een ziekenhuis te bezoeken en zich te laten volgen tijdens hun zwangerschap. Ze streven naar drie doktersbezoeken tijdens de zwangerschap en twee na de geboorte van het kind, wat de overheid in totaal per zwangere vrouw 50 dollar zal kosten.

‘Deze provincie telt 2,2 miljoen inwoners. De meeste leven op het platteland’, zegt arts en provinciaal gezondheidsverantwoordelijke Pervez Kamal. ‘Dat bemoeilijkt het voor hen om naar de ziekenhuizen of gezondheidscentra in de steden te komen. We hopen dat contant geld hen zal overhalen om vervoer te zoeken en de reis te ondernemen.’

‘We hebben ook meer vrouwelijke artsen en verpleegsters in de centra aangesteld om zwangere vrouwen zo nog extra aan te moedigen om zich te laten onderzoeken.’

Sinds januari 2015 hebben al 5678 vrouwen gebruik gemaakt van de uitkeringen. ‘We zijn hoopvol dat we op deze manier het hoge aantal overlijdens in het kraambed kunnen terugdringen’, zegt Kamal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.