Israël verscheept Afrikaanse vluchtelingen naar Rwanda en Oeganda

Israël deporteert al enkele jaren Afrikaanse vluchtelingen naar Rwanda en Oeganda en geeft de landen in ruil goedkope wapens en militaire training. De asielzoekers verkeren zo opnieuw in de gevaarlijke situaties waarvoor ze hun geboorteland ontvluchtten.

  • EC/ECHO/Malini Morzaria (CC BY-NC-ND 2.0) De vluchtelingen zijn volgens premier Netanyahu op zoek naar werk, geen asiel. EC/ECHO/Malini Morzaria (CC BY-NC-ND 2.0)
  • EC/ECHO/Malini Morzaria (CC BY-NC-ND 2.0) De afgelopen twee jaar werden al meer dan 3.000 vluchtelingen naar Rwanda of Oeganda gedeporteerd. EC/ECHO/Malini Morzaria (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Garrett Ziegler (CC BY-NC-ND 2.0) Eind 2015 werd Oeganda nog gecomplimenteerd door het UNHCR voor hun progressieve vluchtelingenbeleid. Garrett Ziegler (CC BY-NC-ND 2.0)

Israëlisch premier Netanyahu bezoekt deze maand een aantal Afrikaanse landen waaronder Oeganda. Reut Michaeli, directeur van Hotline for Refugees and Migrants (HRM), een Israëlische organisatie die vecht voor vluchtelingenrechten, vreest dat hij dit bezoek zal gebruiken om zijn geheime akkoorden met de Afrikaanse overheden verder te ontwikkelen.

Deportaties

Israël telt vandaag 45.000 Afrikaanse asielzoekers, waarvan 92 procent uit Soedan of Eritrea komt. Die landen hebben de slechtste reputaties ter wereld als het op mensenrechten aankomt. Veel Soedanezen en Eritreeërs vluchten naar Egypte en steken daar de grens naar Israël over, hopend op een beter leven.

EC/ECHO/Malini Morzaria (CC BY-NC-ND 2.0)

De afgelopen twee jaar werden al meer dan 3.000 vluchtelingen naar Rwanda of Oeganda gedeporteerd.

Asielzoekers die geen werk vinden, krijgen de keuze om te verhuizen naar een vluchtelingenkamp in de Negev-woestijn of het land te verlaten. Wie voor de eerste optie kiest, wordt uiteindelijk toch verplicht naar Afrika gestuurd. De afgelopen twee jaar werden zo al meer dan 3.000 vluchtelingen naar Rwanda of Oeganda gedeporteerd.

Complimenten

Eind 2015 kreeg Oeganda nog een schouderklopje van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) voor haar progressieve  vluchtelingenbeleid. Met meer dan 500.000 asielzoekers ontvangt Oeganda na Ethiopië (736.000) en Kenia (594.000) de meeste vluchtelingen van het continent.

UNHCR prees de Oegandese overheid voor hun vrijgevigheid en gastvrijheid. Het land geeft vluchtelingen een huis, een stuk grond waarop ze voedsel kunnen telen, en een job. Bovendien kunnen hun kinderen gratis naar school.

Garrett Ziegler (CC BY-NC-ND 2.0)

Eind 2015 werd Oeganda nog gecomplimenteerd door het UNHCR voor hun progressieve vluchtelingenbeleid.

In de realiteit is de situatie niet zo rooskleurig. Vluchtelingen die van Israël naar Oeganda worden gestuurd, krijgen geen papieren, mogen niet werken en hebben het moeilijk om te overleven. Ze vluchten voor levensgevaarlijke situaties in hun geboorteland, maar komen via Israël toch weer in onstabiele landen terecht.

In Oeganda lopen ze het risico om weer terug naar Eritrea of Soedan te worden gestuurd. Hoewel een beginsel in de internationale wet landen verbiedt om vluchtelingen terug naar een land te sturen waar hun leven en vrijheid kan worden bedreigd, is het volgens Sigal Rozen van HRM zorgwekkend dat Oeganda de hele deal met Israël ontkent.

Goedkope wapens

In ruil voor geld, gesofisticeerde agrotechnologieën, wapens en militaire training, laat Oeganda zo al sinds 2013 toe dat Israël zijn Afrikaanse vluchtelingen in het land dumpt.

‘Het zou ons niet verbazen als de wapens in de handen van de verkeerde regimes terechtkomen.’

Mensenrechtenactivisten uiten kritiek op het Israëlisch deportatiebeleid. ‘Het zou ons niet verbazen als de wapens in de handen van de verkeerde regimes terechtkomen.’ In plaats van de verantwoordelijkheid te delen om de vluchtelingencrisis op te lossen, draagt de Israëlische overheid zo bij aan meer chaos en brengen ze mensen in gevaar’, stelt Michaeli.

Ook de Rwandese president Kagame zou in 2015 een deal met Israël hebben gesloten om vluchtelingen aan te nemen in ruil voor grote sommen geld.

Jobzoekers

De Israëlische premier Netanyahu ontkent dat de gedeporteerde Afrikanen asielzoekers zijn, volgens hen zijn het “jobzoekers”. ‘Als ze asiel nodig hebben, kunnen ze asiel krijgen. Maar als ze werk willen, hebben we daar een georganiseerd systeem voor’, voegde hij eraan toe.

EC/ECHO/Malini Morzaria (CC BY-NC-ND 2.0)

De vluchtelingen zijn volgens premier Netanyahu op zoek naar werk, geen asiel.

Bij hun uitwijzing krijgen de vluchtelingen een paar duizend euro aan zakgeld en wordt hun vlucht door Israël terugbetaald. Eenmaal in Afrika aangekomen, is het niet duidelijk welke status de vluchtelingen daar zullen krijgen. Velen onder hen worden aan hun lot overgelaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.