Brazilië en Venezuela steunen het regime van Bashar Al-Assad

Volgens de Braziliaanse Professor van de PUC/USP, Cecilia Baeza, is het objectief bewezen dat Latijns-Amerika aan de kant staat van het regime van Bashar Al-Assad. Ondertussen heeft Brazilië een consulaat geopend in Damascus, maar het is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van deze vernieuwde alliantie voor het Syrische Conflict. 

Het gaat van kwaad naar erger in Latijns-Amerika. Het continent waar onder andere België haar ontwikkelingshulp heeft weggetrokken, keert zich steeds vlotter af van het Westen. Dat staat te lezen in het boek The Post-Western World van Oliver Stuenkel, Professor Internationale Relaties aan FGV-SP.

De ‘rode revolutie’ die zich in het eerste decennium van de 21ste eeuw afspeelde, beleeft nu een counter-revolutie uit ‘neoliberale hoek’ in Latijns-Amerika. Alhoewel, hier lijkt het toch op. Het is echter duidelijk dat dit, na jaren van verwaarlozing door het Westen, heeft geleid tot nieuwe allianties van de Latijns-Amerikaanse landen met het Midden-oosten, Noord-Afrika en de Golfstaten. Chavez en Lula gingen in zee met de PLO, het regime van Al-Assad, Iran, …

De presidenten van Brazilië Temer en Venezuela Maduro hernieuwen deze oude partnerschappen op dit moment. Het is zelfs mogelijk dat er een nieuwe Latijns-Amerikaanse Arabische Koepel (ASPA) komt. Deze koepel dient om de Arabische Liga en de Latijns-Amerikaanse landen verder te integreren. 

Brazilië opent consulaat in Damascus

Het wordt er allemaal niet gezelliger op in Latijns-Amerika

Het wordt er allemaal niet gezelliger op als je weet dat president Temer van Brazilië, een Syrio-Libanees van de tweede generatie, een streep heeft getrokken door de hervestiging van 100.000 Syriërs vanuit de EU naar Brazilië, zoals was afgesproken onder de regering Dilma.

En ondertussen heeft Temer de relaties weer aangehaald met het Syrische regime door een consulaat in Damascus te openen. Er zouden ook nog 700 Brazilianen met dubbele nationaliteit in en rond Damascus wonen, voornamelijk in Wadi An-Nassar en Tartour.

Maduro heeft in maart 2017 zijn loyauteit herbevestigd aan Al-Assad. Even voordien nog is op 5 januari een Syrio-Libanees tot vice-president uitgeroepen. Zijn naam is Tareck Aissami. Omdat hij de dubbele nationaliteit heeft zou hij geen president kunnen worden. Toch lijkt het niet onmogelijk dat hij Maduro opvolgt. In Venezuela lijkt vandaag immers alles mogelijk. Wetende dat 90 % van de Syrisch-Libanese diaspora in Venezuela pro-Assad is, volgens een onderzoek van Investiga’action, lijken de goede relaties met het Syrische regime bestendigd.  

Vluchtelingen

Argentinië en Uruguay trekken vluchtelingen aan. Zo beloofde president Macri van Argentinië 3.000 Syrische vluchtelingen te hervestigen in het midden van vorig jaar en Uruguay vangt ook vluchtelingen op… met mondjesmaat. Het zou hier slechts om enkele honderden gaan.  

Op dit moment heeft Brazilië de grootste groep Syrische vluchtelingen van Latijns-Amerika

Chile, dat de grootste gemeenschap van Palestijnen herbergt buiten het Midden-oosten, is voornamelijk bezig met Palestijns-Syrische vluchtelingen, er zouden ongeveer 90 Syrische vluchtelingen zijn toegekomen begin April.

In Mexico komen de laatste maanden ook druppelsgewijs Syrische jongeren toe. In Colombia zijn er publieke oproepen geweest om Syrische vluchtelingen op te vangen, echter volgt de overheid het beleid van de VS.   

Venezuela heeft in september 20.000 Syrische vluchtelingen willen hervestigen, maar het is niet duidelijk of dat gebeurd is, want er wordt niet over bericht. Dit viel samen met project van ex-presidente Dilma om 100.000 vluchtelingen te hervestigen. In Brazilië zijn er ondertussen ongeveer 3000 vluchtelingen uit Syrië, dit staat uitgebreid beschreven in eerder verschenen artikels.

Ideologisch verschillende regimes steunen Al-Assad

Brazilië en Venezuela zijn twee ideologisch verschillende en dominante regimes in de regio die eenzelfde koers hebben ten aanzien van Al-Assad. Evo Morales heeft zich ondertussen al uitgesproken voor het anti-imperialisme discours van Venezuela in het voordeel van Al-Assad. Colombia zal positie innemen als de VS dat doet. 

Na ‘11 september’ kwam er een herbronning van de Syrio-Libanese identiteit in Latijns-Amerika, stelt onderzoekster en Franse Diplomate Janaina Herrera. Dit verklaart mee de sterke steun voor Al-Assad in Latijns-Amerika. 

Het lijkt er op dat die steun pas van belang is bij een politieke resolutie van het conflict. Toch hebben Brazilië en Venezuela niet veel gewicht in de internationale schaal. Zo ging onder Dilma het tijdelijke zitje in de VN-veiligheidsraad verloren, terwijl Venezuela zich heeft teruggetrokken uit de organisatie van Amerikaanse staten. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.