Oorlogskind loopt grootste risico op kinderarbeid

Kinderen uit landen die in oorlog zijn, lopen het grootste risico op kinderarbeid. Dat blijkt uit een gisteren verschenen rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Zurich CC BY-NC 2.0

 

De ILO noemt specifiek gevluchte kinderen uit Syrië. Zij lopen 77 procent meer kans dan het wereldwijde gemiddelde om in een werksituatie te belanden terwijl ze op school zouden moeten zitten. Ook komt het vaker voor dat ze schadelijk werk doen. Een dergelijke problematiek speelt ook in landen zoals Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali, de Filipijnen en Oekraïne.

Dwangarbeid

Wereldwijd zijn naar schatting 152 miljoen kinderen aan het werk, een praktijk die de ILO wil uitroeien. ‘In bijna de helft van de gevallen gaat het om schadelijk werk’, zei ILO-directeur Guy Ryder gisteren bij de opening van een meerdaagse ILO-conferentie in Buenos Aires. Het gaat dan om werk die de gezondheid, veiligheid of morele ontwikkeling van kinderen in gevaar brengt.

‘We moeten inzetten op internationale standaarden die gehandhaafd worden, op een arbeidsmarktbeleid dat zich richt op sectoren waar kinderarbeid het meest voorkomt’

Een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is het uitroeien van alle vormen van kinderarbeid voor 2025, en van gedwongen arbeid voor 2030. Volgens de laatste schattingen van de ILO zijn er wereldwijd 25 miljoen mensen slachtoffer van dwangarbeid.

Volgens de ILO is het voor de uitroeiing van kinderarbeid essentieel dat iets gedaan wordt aan de diepliggende, systemische oorzaken ervan. Alleen een focus op de symptomen is niet afdoende.

‘We moeten inzetten op internationale standaarden die gehandhaafd worden, op een arbeidsmarktbeleid dat zich richt op sectoren waar kinderarbeid het meest voorkomt, namelijk het informele circuit en het platteland, op sociale bescherming tegen armoede en onzekerheid en op kwaliteitsonderwijs dat voor iedereen toegankelijk is.’

De vierde Global Conference on the Sustained Eradiction of Child Labour in Argentinië duurt nog tot en met donderdag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.