Dossier Europese dumping als oorzaak van migratie?

Europa dumpt massaal tomaten en kippen op de Afrikaanse markt. In plaats van restdelen te vernietigen, zoeken Europese producenten naar markten waar ze nog iets kunnen krijgen voor kippenafval. Het gevolg is dat een industrie die tot 30 jaar geleden in West-Afrika nog de tweede grootste werkgever was, nu op apegapen ligt. Daan Bauwens onderzocht de gevolgen van deze wurggreep op de Afrikaanse economie voor de migratie naar Europa.

Thu 23/11
© Daan Bauwens
Afrikaanse leiders wijzen te snel met een beschuldigende vinger in de richting van Europa wanneer het over de belabberde staat van de landbouw gaat. Imports zijn inderdaad deel van het probleem, zeggen boeren, maar de overheid onderneemt zo goed als niets om hen bij te staan.
Mon 20/11
© Umar Isa Ladu
Naast de tomatensector is ook de kippensector in Ghana op sterven na dood door toedoen van de goedkope import. In buurland Nigeria schiet een totaalverbod op import van kippenvlees ondertussen haar doel helemaal voorbij door lucratieve smokkel. Of, hoe kippenimport de migratiestroom vergroot.
Wed 15/11
© Daan Bauwens
Het vrijhandelsakkoord dat Ghana iets meer dan een jaar terug afsloot met de EU zou volgens analisten en critici desastreuze gevolgen hebben voor de economie van het land en volgens sommigen zelfs de migratiestroom kunnen aanwakkeren. Ghana heeft het eerder gezien: de explosie van goedkope import uit Europa leidde een decennium geleden inderdaad tot massale migratie. Ghanese boerenzonen staan niet zelden tomaten te plukken op Italiaanse velden.