Dossier Zuid helpt zuid

Heel wat nieuwere “zuid-zuid” initiatieven hebben het potentieel om de klassieke noord-zuid samenwerkingsverbanden tussen landen ingrijpend te beïnvloeden.  Zetten ze een traditionele kijk op ontwikkelingssamenwerking op losse schroeven? Benoît Cros trok op onderzoek in El Salvador, Brazilië en de Filipijnen. 

Thu 07/12
© Hans von Manteuffel
11.000 Cubaanse dokters bevinden zich momenteel op Braziliaanse bodem en houden zich bezig met het toedienen van zorg aan patiënten in rurale en stedelijke achtergestelde gebieden, in een land met een enorme behoefte aan dokters.
Thu 30/11
© Hannah Reyes Morales
De Filipijnen liggen in de Koraaldriehoek en, al is die minder bekend dan het Groot Barrièrerif in Australië, haar economisch belang is zo mogelijk nog groter. De verbleking van het koraal is een gevaar voor mens en dier, daarom werken overheden en ngo’s samen met vissers om deze situatie om te keren.
Thu 23/11
© Benoît Cros
Voormalig president Lula da Silva haalde met zijn maatregelen voor armoedebestrijding miljoenen Brazilianen uit de extreme armoede en wilde deze positieve ervaringen met andere ontwikkelingslanden delen, ‘zonder tegenprestaties te vragen.’ Een verslag van de resultaten in El Salvador.