Duitsers kregen stroom cadeau tijdens kerstweekend

Frank Hamm (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Tijdens het kerstweekend zakte de Duitse stroomprijs onder het nulpunt. Dat gebeurt als het aanbod van hernieuwbare energie de vraag ruimschoots overtreft.

Duitsland heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in hernieuwbare energie, met name in wind- en zonne-energie. Op momenten dat er weinig stroomvraag is en het tegelijk erg zonnig of winderig is, wordt er meer stroom gegenereerd dan nodig is.

De netbeheerder wil overtollige stroom immers van het net, en kan stroomverbruikers betalen om elektriciteit af te nemen.

Dat was al het geval in oktober vorig jaar, en nu opnieuw tijdens het kerstweekend, toen veel bedrijven gesloten waren. De stroomprijs daalt dan tot het nulpunt, en zelfs verder. De netbeheerder wil overtollige stroom immers van het net, en kan stroomverbruikers betalen om elektriciteit af te nemen.

Op 24 en 26 december betaalden de Duitse stroomproducenten zo tot 50 euro per megawattuur aan stroomverbruikers. Die krijgen de verdiende euro’s natuurlijk niet echt op de rekening gestort, maar zien ze wel in mindering gebracht op hun stroomfactuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.