Dossier Beste wensen, 2018

De jaarwende levert altijd momenten van reflectie en vooruitblikken op. De MO*redactie zette zich zoals vanouds voor een wit papier, versierd met kerstballen en kunstmatige sneeuw. Dat levert een serie nieuwjaarsbrieven op die richting geven aan het nieuwe jaar.

Mon 15/01
© Pieter Stockmans
In 2017 werd de vluchtelingencrisis opgelost. Door het krachtdadige beleid van onze Europese politici. Dat denken we toch. Voor jou en vele anderen bracht de crisis-voor-vluchtelingen alleen maar meer onzekerheid. In 2018 zal de vluchteling nog dieper in de vergeetput belanden. Deze brief aan jou, opa Nouri, is mijn ode aan de vergeten vluchteling.
Fri 12/01
Gage Skidmore ((CC BY-SA 2.0)
Amerikaans president Donald Trump richt zich tot de lezers van MO* en wil hen waarschuwen voor het nieuws dat MO* verspreidt. Hij wil dat de lezers van MO* de juiste keuzes maken in 2018.
Thu 11/01
Jakob Montrasio (CC BY 2.0)
Na Malta zijn we het meest dicht geplamuurde en vol gepropte land van Europa. Malta, moet je weten, is een rots in de zee. Wij zijn een betonnen vlakte aan de zee. In haar nieuwjaarsbrief doet Tine Hens een oproep om meer aandacht te besteden aan het creëren van open ruimte.
Tue 02/01
hkase
Een brief aan een andere soort schept een speciale afstand die helpt om dingen scherper te stellen
Fri 29/12
screenshot: https://news.nike.com/news/nike-basketball-unwraps-its-annual-set-of-festive-signature-footwear
Wat kan je iemand -een oude vriend, of ten minste een warme kennis van weleer- wensen die helemaal bovenaan een van de grootste bedrijven van de wereld staat, als dat bedrijf massaal belastingen ontwijkt. Met de helpende handen van democratisch verkozen regeringen, weliswaar? Een nieuwjaarsbrief om hardop voor te lezen bij de Sine Qua Non Syrah uit 2011.
Thu 28/12
Eduardo Fonseca Arraes (CC BY-NC-ND 2.0)
Arne Gillis schreef in deze nieuwjaarsbrief een pakkend afscheid aan zijn overleden vriend Diego, zijn spitsbroeder van Latijns-Amerikaanse avonturen. 
Wed 27/12
Met een onbehagen over ongelijkheid schreef MO*redacteur Stefaan Anrys een nieuwjaarsbrief aan de poetsvrouw.