Gedaan met de passieve consument

Argentijnen mogen zelf elektriciteit produceren

McKay Savage CC BY 2.0

Graffiti Buenas Aires

Argentijnen kunnen voortaan zelf elektriciteit produceren en overschotten aan het net toevoegen. Hernieuwbare energie stelde tot dusver niet veel voor in Argentinië.

Dankzij een nieuwe wet kunnen Argentijnen, bijvoorbeeld met zonnepanelen, energie genereren en wat ze niet nodig hebben voor eigen gebruik aan het stroomnet verkopen.

Elektriciteitsbedrijven zijn verplicht die ‘injectie te faciliteren’ zonder dat ze hiervoor kosten aanrekenen aan de particuliere producent.

Fossiele brandstoffen

Het gaat om een belangrijk initiatief in een land dat nog zwaar van fossiele brandstoffen afhangt: 64 procent van de elektriciteit komt van thermische olie- en gascentrales, 30 procent van grote waterkrachtcentrales en 4 procent van kerncentrales.

‘Gedaan met de passieve gebruiker, die verbruikt en een prijs betaalt, want dat is niet langer efficiënt.’

Juan Bosch, voorzitter van Saesa, een bedrijf voor niet-conventionele hernieuwbare energie, spreekt van ‘een paradigmaverschuiving.’ ‘Gedaan met de passieve gebruiker, die verbruikt en een prijs betaalt, want dat is niet langer efficiënt.’

‘De productie in grote centrales overstijgt de transmissiecapaciteit op piekmomenten’, zegt Bosch. ‘Daar kunnen de huizen een verschil maken, aangezien de energie wordt geproduceerd waar ze wordt geconsumeerd.’

Het Argentijnse stroomnet heeft vandaag een vermogen van 30.000 megawatt. Daarmee zit het land aan zijn limiet. Vooral op de warmste dagen van het jaar is dat te weinig, stroomonderbrekingen in de grote steden komen dan vaak voor.

Stimuleringsmaatregelen

De wet is nog maar net van kracht, voor concrete resultaten is het te vroeg. ‘De stimuleringsmaatregelen die de regering dit jaar neemt, zullen van cruciaal belang zijn’, zegt industrieel ingenieur Rodrigo Herrera Vegas, die in 2009 een van de eerste bedrijven voor hernieuwbare energie in Argentinië oprichtte.

‘Voor wie in Argentinië woont, is het daarom te duur om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen’

‘Apparatuur voor hernieuwbare energie wordt hier niet gemaakt, en de invoerheffingen zijn zeer hoog. Voor wie in Argentinië woont, is het daarom te duur om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen.’

Door een wet uit 2015 konden bedrijven al met hernieuwbare energie aan de slag. Sindsdien worden 147 projecten gerealiseerd, vooral in wind- en zonne-energie, samen goed voor meer dan 4000 megawatt.

De komende jaren moeten die projecten operationeel worden en zo het aandeel van hernieuwbare bronnen in de Argentijnse stroomproductie aanzienlijk doen toenemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.