Beide landen ontkennen alles

Israël en Egypte: geheime bondgenoten in oorlog

Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0)

Juniper Falcon 2017

Dat het Israëlische leger Egypte helpt in de strijd tegen de Islamitische Staat is geen verrassing meer, maar wel de schaal waarop. Het voerde de afgelopen twee jaar in het geheim meer dan honderd luchtaanvallen uit tegen de jihadisten. Dat alles gebeurt met de goedkeuring van de Egyptische president Abdel Fatah al-Sissi, kopte de New York Times afgelopen zaterdag, 3 februari 2018.

Israël laat Egypte meer soldaten en wapens inzetten op de Sinaï dan oorspronkelijk werd vastgelegd in het vredesakkoord tussen beide landen. Nu blijkt dat Israël de voorbije twee jaar zelf bijna wekelijks in actie kwam met drones, helikopters en gevechtsvliegtuigen. Deze maken steeds een omweg langs het Egyptische vasteland, waardoor er een illusie ontstaat bij de jihadisten dat ze gebombardeerd worden door Egypte. 

Belang bij geheimhouding

De Israëlische interventie heeft Egypte toegelaten na bijna vijf jaar de controle te heroveren op de militanten. Op deze manier versterkt het Israëlische leger zowel de veiligheid van de grenzen als de stabiliteit van het buurland, terwijl Egypte geleidelijk aan weer grip kan krijgen op het onrustige gebied. Volgens anonieme Amerikaanse en Britse functionarissen vervullen de luchtaanvallen een ‘cruciale rol’ bij de onderdrukking van het kalifaat in de Sinaï.

Israël en Egypte hebben er alle belang bij de aanvallen te verzwijgen. In Egypte moet Israël als blijvende vijand worden afgeschilderd.

Israël en Egypte hebben er alle belang bij de aanvallen te verzwijgen. Ook in Egypte moet Israël als blijvende vijand worden afgeschilderd en wordt er trouw gezworen aan de Palestijnse zaak. Egypte ontkende daarom haar partnerschap met Israël en claimt dat alleen het eigen leger acties mag uitvoeren in de Sinaï. Met het oog op de verkiezingen eind maart kan Egyptisch president Abdel Fatah al-Sissi zo’n nieuws ook wel missen. Israël zelf zorgt er op zijn beurt voor dat de berichtgeving over militaire activiteiten op de Sinaï wordt gecensureerd.

Volgens Zack Gold, gespecialiseerd onderzoeker van het schiereiland, vertonen de operaties dezelfde geheimzinnigheid als de Israëlische kernwapenprogramma’s. ‘Wat Israëli’s willen is stabiliteit in de regio. Indien de samenwerking tussen beide landen openbaar wordt gemaakt, komt die stabiliteit in het gedrang.’   

Verschuivende verhoudingen

Honderden Egyptische militairen en politieagenten kwamen de laatste vijf jaar om het leven bij terreuracties door Ansar Beit al-Maqdis, het jihadistische netwerk dat zich in november 2014 aansloot bij ISIS. De groepering pleegde aanslagen op kerken, bezette korte tijd een noordelijke stad van de Sinaï en haalde eind 2015 een Russisch passagiersvliegtuig neer, 224 mensen werden daarbij gedood.

Hoewel Egypte en Israël in het verleden drie oorlogen met elkaar uitvochten, lijkt de daaropvolgende onstabiele vrede uitgegroeid te zijn tot een hecht bondgenootschap.

Het tij lijkt te keren. Het pact vormt ‘een nieuw stadium in de evolutie van hun vertroebelde relatie’. Hoewel Egypte en Israël in het verleden drie oorlogen met elkaar uitvochten, lijkt de daaropvolgende onstabiele vrede uitgegroeid te zijn tot een hecht bondgenootschap. De herschikking van de politiek in de noordelijke Sinaï, waardoor diverse Arabische leiders nauwere banden met Israël hebben aangeknoopt, zou voortvloeien uit een besef dat men gemeenschappelijke vijanden heeft, zoals ISIS, Iran en de politieke islam.

De vrede tussen Egypte en Israël kwam onder druk te staan tijdens de Arabische Lente. Toen werd Mohamed Morsi, lid van de Moslimbroederschap, verkozen tot president van Egypte. Eén jaar later pleegde Abdel Fattah el-Sisi een staatsgreep en hij nam het bewind over. Sindsdien werden de banden tussen de twee landen sterker dan ooit. Enkele weken na het presidentschap van el-Sisi kwamen er vijf militanten om het leven in het noordelijk deel van de Sinaï. Bij die aanval zou er ook een Israëlische drone zijn ingezet, maar el-Sisi ontkende dat met klem. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.