Protesten doen Zuid-Afrikaanse president terugkeren uit Londen

GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)

Cyril Ramaphosa op bezoek bij Theresa May

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is teruggekeerd van de Gemenebest-top in Londen na aanzwellende protesten in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest. 

Ramaphosa had in Londen de ambitie om 6,7 miljard aan buitenlandse investeringen aan te trekken. Maar tv-beelden van rellen, rookpluimen wegblokkades in Noordwest doorkruisten dat plan. De kersverse Zuid-Afrikaanse president keerde spoorslags terug om de protesten het hoofd te bieden.

Hij wordt in de loop van de dag verwacht in Mahikeng, de hoofdstad van Noordwest, om er te overleggen met ANC-leiders over de aanpak van de protesten.

‘President Ramaphosa roept op tot kalmte en respect voor de rechtstaat’, stelt een verklaring van zijn kabinet. ‘Hij roept alle partijen op om hun verzuchtingen op een vreedzame manier te uiten, niet via geweld en anarchie.’ 

De president roept ook de veiligheidsdiensten op tot terughoudendheid.

Corruptie

De protesten, die vandaag (vrijdag) hun derde dag ingaan, zijn de hevigste in de Noordwest provincie sinds het aantreden van Ramaphosa in februari. Tijdens de protesten werd brand gesticht, werden winkels geplunderd en kwam het tot schermutselingen met de politie. Volgens de staatszender SABC kwam al een betoger om het leven.

De inwoners protesteren tegen de povere staat van de wegen en scholen en voor betere huisvesting en werkgelegenheid. Ze zijn ook de corruptie grondig beu en eisen het aftreden van Supra Mahumapelo, de premier van de provincie en lid van het ANC, de partij van Ramaphosa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.