Ghana schrijft geschiedenis door trachoom uit te roeien

Michael Pollak CC BY 2.0

 

Ghana heeft trachoom geëlimineerd, de belangrijkste oorzaak van infectieuze blindheid. Het schrijft daarmee geschiedenis want het is het eerste Afrikaanse land dat de ziekte uitroeit, aldus de WHO.

Bijna twee miljoen mensen lijden aan blindheid of visuele beperkingen als gevolg van trachoom, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ongeveer 190 miljoen mensen in 41 landen lopen gevaar de ziekte te krijgen.

2 miljoen mensen

‘Twintig jaar geleden heeft de internationale gezondheidsgemeenschap zich geëngageerd om trachoom wereldwijd te elimineren’, zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesu.

‘Hoewel er elders meer werk te doen is, kan er door de validering van de eliminatie in Ghana opnieuw een land een significant succes vieren, waar de ziekte voordien zwaar endemisch was.’

Sommige kinderen bleven er binnen omdat ze de zon niet konden verdragen, wat nadelige gevolgen had voor hun onderwijs.

Agatha Aboe, wereldwijd trachoom-adviseur van Sight Savers, een niet-gouvernementele organisatie die betrokken is bij de bestrijding van de ziekte, zegt dat de Ghanese verwezenlijking goed nieuws is voor de regio’s North en Upper West, waar meer dan twee miljoen mensen blind konden worden als ze besmet waren geweest met de ziekte.

De ziekte was endemisch in droge en stoffige delen van beide regio’s, die geen goed wegennet hebben.

Sommige kinderen bleven er binnen omdat ze de zon niet konden verdragen, wat nadelige gevolgen had voor hun onderwijs, zegt Aboe.

Wc’s en veilig drinkwater

In 2009 heeft de overheid een speciaal programma opgezet om de ziekte te bestrijden, zegt Benjamin Marfo, programmamanager van de afdeling Verwaarloosde Tropische Ziekten van de Ghanese Gezondheidsdienst.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
 Het zette in op operaties van getroffen Ghanezen, gezichts- en omgevingshygiëne, en het verstrekken van antibiotica in alle 37 endemische districten in North en Upper West.

De overheid werkte samen met veel niet-gouvernementele organisaties om toiletten en veilig drinkwater te leveren aan bedreigde gemeenschappen. ‘We trokken naar de gemeenschappen om hen te betrekken bij gezondheidseducatie, vooral om open defecatie af te raden: de vliegen die de parasieten overdragen, voeden zich met menselijke uitwerpselen.’

Afrikaanse landen zoals Benin, Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust, Eritrea, Oeganda en Zimbabwe vechten nog steeds tegen de ziekte. Zij moeten zorgen voor een zuivere omgeving en schoon water in gebieden waar de ziekte endemisch is, zegt Marfo. “Bij een uitbraak van de ziekte moeten er massaal medicijnen worden toegediend.”

Fusseina Alhassan, een 45-jarige vrouw uit de regio North, zegt dat het nieuws over het bedwingen van trachoom een eind heeft gemaakt aan de angst dat haar neven en nichten hun school zouden moeten beëindigen door de ziekte. ‘Ik heb gezien hoe de ziekte het onderwijs van veel kinderen kapot heeft gemaakt omdat die vanwege de ziekte binnen moesten blijven.’

Alhassan zegt dat de eliminatie van de ziekte ook een positief effect op de landbouw kan hebben. ‘Mijn overleden vader leed aan blindheid door deze ziekte en ik voel nog steeds de pijn die hij heeft doorgemaakt. Een sterke man die alleen naar de boerderij ging, maar later thuis moest blijven en daar niets meer kon uitrichten omdat hij zijn gezicht was kwijtgeraakt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.