Etnisch geweld blijft voortduren in Congo

Photo Unit (CC BY-NC 2.0)

 

Strijdende partijen in de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben zich volgens VN-onderzoekers sinds 2016 schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

De experts van de Mensenrechtenraad van de VN presenteerden gisteren de resultaten van een onderzoek in de regio Kasai. De Congolese veiligheidstroepen, en de Kamuina Nsapu-militie en Bana Mura-militie, hebben opzettelijk burgers vermoord, inclusief kinderen, en wreedheden begaan. Er was onder meer sprake van verminkingen, verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld, en marteling.

De Kamuina Nsapu-militie zou bovendien kinderen, zowel jongens als meisjes, gerekruteerd hebben.

Etnisch geweld

Volgens de experts zijn de aanvallen op een systematische manier uitgevoerd op burgers van verschillende etnische groepen. De misdaden gaan nog altijd door, zeggen ze.

‘We zijn geschokt door deze rampzalige situatie die de levens heeft geëist van duizenden mensen en die nog steeds gaande is, zonder enige internationale aandacht.’

‘We zijn geschokt door deze rampzalige situatie die de levens heeft geëist van duizenden mensen en die nog steeds gaande is, zonder nationale of internationale aandacht’, zegt Bacre Waly Ndiaye, voorzitter van het team van experts dat benoemd werd door de Mensenrechtenraad.

‘Het is hoog tijd voor gerechtigheid en een einde aan de straffeloosheid, als we niet willen dat de etnische dimensie van het conflict een grotere rol gaat spelen’, voegt hij eraan toe.

Voedseltekorten

Twee jaar na het uitbreken van het conflict, is sprake van ontheemding van 1,4 miljoen mensen. Nog eens 35.000 mensen vluchtten naar Angola. ‘Vrouwen worden gebruikt als slaven en sommige vormen van misbruik zijn te bestempelen als etnische vervolging’, zeggen de onderzoekers.

Volgens het Wereldvoedselprogramma en de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) hebben 3,2 miljoen mensen te maken met ernstige voedseltekorten. Vooral bij kinderen is sprake van ondervoeding.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk de milities te ontwapenen, een verzoeningsproces in gang te zetten en een nieuwe golf van geweld te voorkomen. Het Internationaal Strafhof doet momenteel onderzoek naar de situatie in Congo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.