Moessonregens spoelen Rohingya-kampen in Bangladesh weg

EU Civil and Humanitarian Aid Program CC BY-ND 2.0

 

Er was begin dit jaar al voor gewaarschuwd, nu is het zover: moessonregens spoelen delen van de Rohingya-kampen in Bangladesh weg. 

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr had in februari gemeld dat minstens honderdduizend van de bijna een miljoen Rohingya in de deels geïmproviseerde vluchtelingenkampen in Bangladesh gevaar liepen zodra de moessonregens begonnen.

Te weinig coördinatie

Het moessonseizoen is ondertussen van start gegaan. Er vonden al tientallen grondverschuivingen en overstromingen plaats. Daarbij kwamen verschillende vluchtelingen om, lokale media hebben het over minstens dertien doden.

‘De regen en wind van het moessonseizoen worden heviger, maar Bangladesh blijft de materialen voor tenten in de Rohingya-kampen grotendeels beperken tot zeildoek, bamboe en ijzerdraad’

Humanitaire organisaties hebben al meer dan twintigduizend vluchtelingen naar veiliger plaatsen overgebracht.

Een VN-delegatie onder aanvoering van secretaris-generaal António Guterres bezocht Bangladesh om meer internationale steun te vragen voor de nieuwe crisis. 

Volgens Daniel Sullivan van de humanitaire organisatie Refugees International doen de Bengaalse overheid en de VN wel grote inspanningen maar is er ‘te weinig efficiënt beheer en coördinatie’, schrijft hij in een opiniestuk in de Dhaka Tribune.

‘De regen en wind van het moessonseizoen worden heviger, maar Bangladesh blijft de materialen voor tenten in de Rohingya-kampen grotendeels beperken tot zeildoek, bamboe en ijzerdraad. Al meer dan duizend tenten zijn beschadigd door wind en regen, zegt de Intersectorale Coördinatiegroep (ISCG), die toeziet op de humanitaire inspanningen in Cox’s Bazar.’

Onduidelijke taken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Bangladesh stelt ook te weinig grond ter beschikking, maakt te weinig haast met de goedkeuring van nieuwe opvangprojecten en laat te traag buitenlandse medewerkers van humanitaire organisaties tot het land toe, zegt Sullivan.

De VN moeten de humanitaire acties beter coördineren. Nu is het ‘een hybride operatie met onduidelijke en elkaar overlappende taken en verantwoordelijkheden voor de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).’

Rond Cox’s Bazar zitten meer dan 900.000 Rohingya die gevlucht zijn uit Myanmar. Het grootste deel, meer dan 700.000 Rohingya, arriveerde na 25 augustus vorig jaar, toen het geweld tegen de moslimminderheid weer opflakkerde. Het is daarmee de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld.

Tijdens het moessonseizoen valt in drie maanden tijd evenveel neerslag als in West-Europa in een heel jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.