Watervoetafdruk van fracking wordt steeds groter

Schaliegas steeds schadelijker voor watervoorraden in VS

Mary Crandall (CC BY-NC-ND 2.0)

Protest tegen fracking in de Amerikaanse stad Buffalo.

De hoeveelheid water die in de VS verbruikt wordt voor fracking, een methode om schaliegas en -olie te winnen, is met 770 procent gestegen tussen 2011 en 2016. Dat blijkt uit onderzoek van de Duke University.  

De hoeveelheid verontreinigd afvalwater die de bronnen opleveren tijdens het eerste productiejaar, is verveertienvoudigd tussen 2011 en 2016.  

“Als deze snelle intensivering doorgaat, kan de voetafdruk tegen 2030 zelfs vervijftigvoudigen in sommige regio’s. Met name in droge regio’s in de westelijke staten, of op plaatsen waar gebrek is aan grondwater, brengt dat duurzaamheidsproblemen met zich mee”, zeggen ze.  

Efficiënter  

“Uit eerdere studies bleek dat bij fracking niet veel meer water werd gebruikt dan bij andere energiebronnen, maar die data dateren uit de vroege jaren van het fracken”, zegt Avner Vengosh, hoogleraar Geochemie en Waterkwaliteit aan de Nicholas School of Environment van de Duke University.  

“Nu, tien jaar later, zijn er meer gegevens beschikbaar uit meer verifieerbare bronnen. Daaruit blijkt duidelijk een jaarlijkse toename van de watervoetafdruk.” Hoewel het winnen van schaliegas in de loop van de jaren efficiënter is geworden wat betreft de nettoproductie van gas en olie, nam de hoeveelheid gebruikt water en het volume afvalwater in verhouding veel sterker toe, zegt hij. 

Olieprijs 

Of de hoeveelheid afvalwater daadwerkelijk vijftig keer groter zal worden tegen 2030, hangt onder meer af van de olieprijs. Als die stijgt, zal vermoedelijk ook de productie groeien.  

Afvalwater bestaat voornamelijk uit zout water met mogelijk natuurlijke radioactieve elementen. Dat maakt het lastig dit water te behandelen en veilig af te voeren. Bedrijven injecteren het daarom steeds vaker diep in de bodem. Daardoor komt het niet in de plaatselijke watervoorraden terecht, maar kunnen wel kleine aardbevingen ontstaan.  

De studie is gepubliceerd in Science Advances

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.