Venezolaanse overheid houdt zoveel mogelijk de verspreiding van informatie over de crisis tegen

Venezuela blokkeert internettoegang tot nieuwsuitzendingen

Joka Madruga CC BY 2.0

 

De Venezolaanse overheid houdt zoveel mogelijk de verspreiding van informatie over de crisis in het land tegen. Zo blokkeert ze de internettoegang tot nieuwsuitzendingen. Dat stelt Human Rights Watch (HRW).

‘Al meer dan tien jaar is de Venezolaanse regering haar bevoegdheid om de media te reguleren aan het uitbreiden en misbruiken’, stelt de mensenrechtenorganisatie. ‘Ze heeft op agressieve wijze het aantal dissidente media verminderd.’

Een beperkt aantal kranten, websites en radiostations blijft de regering bekritiseren, maar door de angst voor represailles neemt de zelfcensuur toe, aldus HRW.

Belangrijke nieuwskanalen

Steeds meer Venezolanen zoeken nieuws op het internet, maar het staatsbedrijf CANTV, de belangrijkste internetprovider van het land, heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk de toegang geblokkeerd tot belangrijke nieuwskanalen zoals La Patilla, El Nacional en El Pitazo, meldt de Venezolaanse organisatie Redes Ayuda.

‘De regering van Nicolás Maduro bagatelliseert flagrante misbruiken door veiligheidstroepen en ontkent het bestaan van de humanitaire crisis in het land en de uittocht van Venezolanen’

Slechts de helft van de Venezolanen heeft internet, zegt IPYS, een organisatie die op de vrije meningsuiting toeziet.

‘De regering van Nicolás Maduro bagatelliseert flagrante misbruiken door veiligheidstroepen en ontkent het bestaan van de humanitaire crisis in het land en de uittocht van Venezolanen’, stelt Human Rights Watch. ‘Ze geeft ook geen informatie van algemeen belang, zoals nauwkeurige statistieken over de gezondheidscrisis in het land.’

Venezuela verkeert in een bijzonder zware crisis. De inflatie swingt de pan uit, bedrijven sluiten massaal, de armoede neemt toe, malaria rukt weer op. Honderdduizenden Venezolanen vluchten het land uit, een in Latijns-Amerika nooit eerder geziene migratie. 

Espacio Público, een andere Venezolaanse organisatie die toeziet op de vrijheid van meningsuiting, diende vorig jaar 31 informatieverzoeken in bij de overheid, onder meer over de toegang tot drinkwater, het budget van de politie en de milieu-impact van olievervuiling door een staatsbedrijf.

Er kwam geen reactie. Dit jaar diende Espacio Público opnieuw 40 verzoeken in, opnieuw zonder antwoord. De Venezolaanse grondwet voorziet nochtans in het recht op toegang tot informatie.

HRW publiceert zijn communiqué naar aanleiding van de Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie op 28 september. Volgens de Unesco maakt het recht om informatie te zoeken en te krijgen integraal onderdeel uit van het recht op vrije meningsuiting.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.