Onderzoekers voorspellen verschuiving tussen industrieën

Klimaatakkoord kan wereldwijd 24 miljoen banen creëren

US Army Environmental Command CC BY 2.0

 

Het Klimaatakkoord van Parijs leidt niet tot banenverlies. Integendeel, het creëert banen. Tot die conclusie komt een studie van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie. Wereldwijd kunnen er 24 miljoenen banen bijkomen.

Tegen 2030 zullen er in de meeste landen netto banen bijkomen door maatregelen als gevolg van het klimaatakkoord dat drie jaar geleden in Parijs is gesloten.

‘Klimaatactie is een kans om wereldwijd meer dan 24 miljoen banen te creëren’, zegt Guillermo Montt van de Internationale Arbeidsorganisatie, hoofdauteur van de studie.

Tussen de industrieën zal zich een verschuiving voordoen, voorspellen de onderzoekers. Vooral de sectoren van de bouw, productie en hernieuwbare energie zullen de werkgelegenheid zien toenemen.

Gunstig juridisch kader

Maar het klimaatakkoord van Parijs zal niet volstaan, zegt Montt. ‘Om de werkgelegenheid te maximaliseren moeten overheden de klimaatactie aanvullen met een gunstig juridisch kader, een consultatieproces in de samenleving, sociale bescherming, vaardigheden en een industrieel beleid om een rechtvaardige transitie mogelijk te maken.’

‘In deze context mag banenverlies geen excuus zijn om dringende klimaatmaatregelen af te remmen.’

‘In deze context mag banenverlies geen excuus zijn om dringende klimaatmaatregelen af te remmen.’

In 2015 keurden 196 landen in Parijs een 31 pagina’s tellend klimaatakkoord goed. Het omvat een reeks doelstellingen om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden.

Zo moet het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix stijgen en moet ook de energie-efficiëntie toenemen. Een transformatie van de energiesector zal een domino-effect hebben op andere sectoren, zeggen de onderzoekers.

De studie verscheen in de vakpublicatie International Labour Review.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.