725 bruggen vernield, 14.000 kilometer aan wegen beschadigd

Twee miljoen Iraniërs hebben hulp nodig na overstromingen

© Heruu

Uitdeling van dekens in Shiraz na de zware overstromingen van maart.

Naar schatting twee miljoen mensen – of één op de veertig Iraniërs – hebben humanitaire hulp nodig na de enorme overstromingen van enkele weken geleden, waarschuwt het Rode Kruis.

Meer dan een half miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten.

De zware regenval en plotse overstromingen sinds eind maart troffen 28 van de 31 Iraanse provincies. Ruim tweeduizend steden en dorpen en naar schatting tien miljoen mensen zijn getroffen. Meer dan een half miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten. Tot nog toe zijn 78 doden en 1.136 gewonden geteld.

“Dit is de zwaarste ramp die Iran heeft getroffen in de laatste vijftien jaar”, zegt Zahra Falahat van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC). “De scenes die onze vrijwilligers beschrijven zijn verschrikkelijk: hele dorpen zijn weggespoeld in enkele minuten, talloze huizen en gebouwen beschadigd of compleet vernield.”

Hulpcampagne

Falahat spreekt van een van de grootste hulpcampagnes in de geschiedenis van zijn organisatie. “We mobiliseren al onze middelen om mensen te redden en te helpen. Maar het is niet genoeg.”

Het Rode Kruis en de Rode Halve maan hebben meer dan 18.000 medewerkers gemobiliseerd in het gebied. Ze konden 239.000 mensen van tijdelijke opvang voorzien. Maar de organisaties hebben dringend meer steun nodig om nog eens 150.000 mensen te kunnen helpen, zeggen ze. Ze hebben daarom een bijkomende oproep gelanceerd voor 4,4 miljoen euro aan hulp.

Gezondheidssituatie

Net als in het door overstromingen getroffen Mozambique vreest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook voor de uitbraak van epidemies. Veel gezondheidscentra zijn volledig of gedeeltelijk vernield, en het risico op de uitbraak van ziektes als malaria neemt toe. Door de gebrekkige watervoorziening is er ook een aanzienlijke kans op cholera.

Volgens cijfers van het Iraanse overheid hebben meer dan anderhalf miljoen mensen medische zorgen nodig. Ook de WHO roept daarom de internationale gemeenschap op om meer fondsen vrij te maken.

Uit officiële cijfers van de Iraanse overheid blijkt dat ook de infrastructuur enorme schade heeft opgelopen. Minstens 725 bruggen zijn vernield en 14.000 kilometer aan wegen is beschadigd. De totale schade van de overstromingen wordt nu geschat op 2,2 tot 2,6 miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.