Concentratie blijft verder stijgen

Hoogste CO2-concentratie gemeten sinds begin van de mensheid

public domain (CC0)

 

De CO2-concentratie in de atmosfeer is gestegen tot een nieuw record van 415 deeltjes per miljoen. Dat is de hoogste concentratie sinds het begin van de mensheid.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory in Hawaï, het afgelegen station dat de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Dat mat 415,39 ppm (deeltjes per miljoen), een absoluut record in het bestaan van de mensheid.

“Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt”

De aarde kende zo’n 3 miljoen jaar geleden wel al dergelijke concentraties. Maar toen was van de moderne mens nog geen sprake, was de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger.

“Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt”, reageert de prominente meteoroloog Eric Holthouse van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota in een tweet. “Niet gewoon in onze geschreven geschiedenis, niet gewoon sinds het ontstaan van de landbouw tienduizend jaar geleden. Maar miljoenen jaren geleden, voor het ontstaan van de moderne mens. We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is.”

Bovendien blijft de concentratie verder stijgen. “De gemiddelde groei blijft hoog”, stelt Ralph Keeling, directeur van het Scripps CO2 Program, dat de metingen in Hawaï uitvoert. “Tegenover vorig jaar zal de groei waarschijnlijk zo’n 3 ppm bedragen, meer dan de gemiddeld 2,5 ppm aan groei. Mogelijk speelt ook een matige El Niño daarin een rol, bovenop het blijvende gebruik van fossiele brandstoffen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.