Onderzoek in Braziliaans Amazonewoud

Malaria verspreidt zich sneller in ontbost Amazonegebied

© Adobe Stock

 

In ontbost gebied blijkt malaria zich sneller te verspreiden. Dat hebben onderzoekers vastgesteld in het Braziliaanse Amazonewoud.

Wanneer de ontbossing met 10 procent toeneemt, komt malaria er 3,3 procent vaker voor. Dat is drie keer meer dan eerder was geschat. 

In absolute cijfers: wanneer 1567 extra vierkante kilometer Amazonebos verdwijnt, komen er 9980 extra gevallen van malaria bij.

Satellietbeelden 

De onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit stelden dat vast na analyse van malariagegevens en satellietbeelden voor de periode 2003-2015 in 795 gemeenten in het Braziliaanse Amazone-regenwoud. 

In absolute cijfers: wanneer 1567 extra vierkante kilometer Amazonebos verdwijnt, komen er 9980 extra gevallen van malaria bij.

In het binnenland is het effect groter. In Amazonestaten waar weinig bos overblijft, is er geen link. 

De onderzoekers zagen ook een verband in omgekeerde richting. Een toename van malaria met 1 procent leidt ook tot een daling van ontbossing met 1,4 procent. Mensen vestigen zich wellicht minder snel in gebieden met veel malaria.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Tot 2016 was er wereldwijd een daling van het aantal malaria-infecties, maar in haar jongste malariarapporten meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telkens een stijging. In 2017 steeg het aantal malariagevallen van 217 miljoen naar 219 miljoen.

De studie is in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) gepubliceerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.