Hitte-impact vermindert voedselinname en verstoort spijsvertering en absorptiefunctie

Mensen raken sneller ondervoed door klimaatverandering

Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Door de klimaatverandering raken mensen sneller ondervoed. Dat heeft niet alleen met de impact van het klimaat op de landbouw te maken. Er is ook een aanzienlijke rechtstreekse impact, blijkt uit grootschalig onderzoek in Brazilië.

Onderzoekers van de Monash-universiteit in het Australische Melbourne onderzochten het verband tussen dagelijkse gemiddelde temperaturen en ziekenhuisopnamen voor ondervoeding.

Ze analyseerden daartoe de ziekenhuisgegevens van bijna 80 procent van Braziliaanse bevolking voor periode van 2000 tot 2015.

Blootstelling aan hitte

Een toename van de dagelijkse gemiddelde temperatuur met 1 graad Celsius tijdens het warme seizoen leidde tot 2,5 procent meer ziekenhuisopnames voor ondervoeding, melden ze in het tijdschrift Plos Medicine.

In de onderzochte periode steeg de gemiddelde dagtemperatuur met 1,1 graad. Blootstelling aan hitte was in 2000 verantwoordelijk voor 14 procent van het aantal ziekenhuisopnamen voor ondervoeding; in 2015 was dat al opgelopen tot 17 procent.

Verminderde voedselinname

Het kwetsbaarst voor blootstelling aan hitte zijn kinderen en jongeren (tot 19 jaar) en senioren die ouder zijn dan 80 jaar.

“De rechtstreekse impact van de hitte kan de voedselinname van ondervoede mensen verminderen, hun spijsvertering en absorptiefunctie verstoren en vocht- en elektrolytstoornissen veroorzaken”, zeggen de auteurs.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Kleinere oogsten

Dat de opwarming van de aarde onrechtstreeks tot meer ondervoeding leidt, was al bekend: de stijgende temperaturen dreigen de landbouwproductie te verminderen. In Zuid-Europa bijvoorbeeld kan een onverminderde klimaatverandering de oogsten van niet-geïrrigeerde gewassen zoals tarwe, maïs en suikerbiet met de helft doen teruglopen tegen 2050.

Maar we moeten ook kijken naar de rechtstreekse impact van de hitte op mensen, besluiten de auteurs. “Wereldwijde strategieën om klimaatverandering en ondervoeding aan te pakken moeten niet alleen gericht zijn op voedselvoorziening, maar ook op het voorkomen van blootstelling aan hitte, met name bij jongeren en ouderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.