Record CO2-concentratie verwacht voor 2020

Australische bosbranden zullen CO2-concentratie flink doen stijgen

 robdownunder  (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De enorme bosbranden in Australië zullen de concentratie van CO2 in de atmosfeer naar alle waarschijnlijkheid met een recordsprong doen stijgen. Dat stelt het Britse Met Office in zijn jaarlijkse prognose. 

De Britse meteorologische dienst verwacht dat de CO2-concentratie dit jaar boven 417 deeltjes per miljoen zal stijgen en verwacht een jaargemiddelde van rond de 414 deeltjes per miljoen. Dat betekent een stijging met zo’n 2,74 deeltjes per miljoen tegenover het gemiddelde van 2019. 

De uitstoot door de branden draagt ongeveer een vijfde bij aan de stijging. 

Die stijging komt voor het grootste gedeelte op rekening van menselijke activiteiten, maar ook de impact van het weer op globale ecosystemen speelt een rol, goed voor zo’n 10 procent. Dit jaar spelen de enorme bosbranden in Australië ook een grote rol. De uitstoot door de branden draagt ongeveer een vijfde bij aan de stijging. 

“Hoewel de jaarlijkse CO2-concentraties sinds 1958 al jaar naar jaar stijgen, als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen en ontbossing, verloopt die stijging niet altijd even snel”, zegt Richard Betts van het Met Office en hoogleraar aan de Universiteit van Exeter.

Oceanen

Zo is geweten dat schommelingen in de temperatuur van de Grote Oceaan de opname van CO2 door ecosystemen op het land kunnen beïnvloeden. In jaren met een warmere oceaantemperatuur worden veel regio’s droger en heter, waardoor planten minder snel groeien en dus minder CO2 opnemen. Bovendien is de kans op natuurbranden groter waardoor de CO2-concentratie nog verder stijgt. 

Samen met andere weerpatronen en de klimaatverandering hebben die mechanismen ook bijgedragen tot het hete, droge weer in Australië dat een sleutelrol speelde in de recente bosbranden. 

“De variaties in de jaarlijkse stijging van de CO2-concentratie worden meer bepaald door de kracht van ecosystemen als opslagvat van CO2 dan van verandering in de menselijke uitstoot”, zegt Betts. “Maar dat neemt niet weg dat de menselijke uitstoot de belangrijkste oorzaak blijft van de stijging in de concentratie op lange termijn.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.