Syrië voert "oorlog tegen de media"

Syrië viseert ook de pers bij de pogingen om de protesten in het land de kop in te drukken. De ordediensten arresteren journalisten en internationale media worden buitengehouden. Daardoor is de informatie uit het land schaars en weinig betrouwbaar.

“Er is geen onafhankelijke pers in Syrië”, zegt Nadim Houry, directeur van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “Journalisten die gearresteerd zijn, mogen niet communiceren met de buitenwereld.”

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn al twintig Syrische en buitenlandse journalisten aangevallen, opgesloten of verbannen uit Syrië sinds de start van de opstand op 15 maart. “Alle buitenlandse journalisten worden tegengehouden aan de grens” zegt een taxichauffeur. “Iedereen moet een fototoestel wekt de aandacht van de douanebeambten.”

Parvaz

Dorothy Parvaz,  een journaliste van Al Jazeera, is het bekendste slachtoffer van de campagne tegen de media. Bij aankomst in Syrië op 29 april werd ze opgepakt en dagenlang vastgehouden zonder contact met de buitenwereld. Ze werd gedeporteerd naar Iran, waar ze op 18 mei werd vrijgelaten. Parvaz vertelde hoe ze bij het haar meegesleurd werd. Tijdens haar gevangenschap hoorde ze hoe enkele meters verder gevangenen werden ondervraagd en geslagen.

Ghadi Frances, journaliste bij de Libanese krant As-Safir, werd een dag lang vastgehouden in Damascus. “Ik werd gearresteerd omdat ik verslag deed op vrijdag in regio’s waar er betogingen waren”, zegt Frances. “Maar van zodra de inlichtingendiensten door hadden dat ik een journalist was, werd ik hoffelijk behandeld.” Ook Fayiz Sara van de krant Al-Hayat is inmiddels vrij. Maar over twee andere journalisten, Akram Darwish en Mohamed Zayd Mastou, is er geen nieuws.

De voorbije twee maanden zijn in het totaal vijf medewerkers van het nieuwsagentschap Reuters gearresteerd of verbannen uit Syrië.

Weinig nieuws

De Syrische pers heeft het nog moeilijker. Syrische journalisten die afwijken van de officiële lijn worden gedwongen tot ontslag of opgepakt voor ondervraging. Samira Masalmeh, hoofdredacteur van de staatskrant Tishrin, werd ontslagen nadat ze in een interview met Al Jazeera de veiligheidsdiensten verantwoordelijk had gesteld voor het geweld in Deraa.

Door de strikte beperking van de persvrijheid in Syrië is het erg moeilijk werken voor de media, die noodgedwongen moeten afgaan op verslagen van ooggetuigen of verhalen uit tweede hand. “Toen ik deze maand vanuit Syrië verslag deed, ontdekte ik dat de berichten van nieuwsagentschappen over demonstraties volstrekt inaccuraat waren”, zegt Frances.

De kwaliteit van die berichtgeving zal pas verbeteren als de Syrische overheid stopt met de arrestatie en intimidatie van journalisten en de pers haar werk laat doen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.