Cubaanse parlement erkent probleem van racisme

Voor het eerst heeft het Cubaanse parlement erkend dat racisme een probleem is op het eiland. Activisten pleiten voor een wet die discriminatie bestraft.

Het racisme in Cuba staat op de agenda voor de parlementszitting die vrijdag begon. Het is voor het eerst dat het parlement zich over dit thema buigt.

“Dat het racismethema op de agenda van het parlement komt, is een oude eis van de  Cofradía de la Negritud”, zegt Tato Quiñones, een van de belangrijkste activisten op dit vlak. De Cofradía de la Negritud is een burgerorganisatie die tegen discriminatie op basis van huidskleur strijdt.

Quiñones ziet het parlementaire debat als een “eerste stap op een moeilijke en lange weg die de Cubaanse natie nog af te leggen heeft in dit belangrijke probleem.”

Fidel Castro

Politicoloog Esteban Morales, auteur van verscheidene essays over dit thema, noemt het parlementaire debat “de meest expliciete, publieke, en vooral institutionele erkenning van het raciale thema” sinds de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro het in zijn toespraken aanraakte in 1959.

“Fidel en Raúl (Castro) hebben het er meermaals over gehad maar dat waren individuele toespraken, en behalve bij die gelegenheden hebben de officiële media het bestaan van het raciale probleem ontkend.”

Volgens Morales is de erkenning van de discriminatie een van de belangrijkste stappen in de hervorming van de regering van Raúl Castro, samen met de strijd tegen corruptie.

De corruptie bedreigt de economie, het racisme “brengt de sociale gelijkheid, de nationale en culturele identiteit en de nationale eenheid in gevaar”, zegt Morales.

Seksuele voorkeur

Mariela Castro Espín, directeur van Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding (Cenesex), die vorige week te gast was in het parlement, pleit voor een wet tegen alle vormen van discriminatie. “Nog meer dan bestraffen moeten we een breed proces van dialoog en participatie opstarten die onze manier van denken kan veranderen.”

Het gevaar van een wet, zegt parlementsvoorzitter Ricardo Alarcón, “is dat we ons ermee tevreden stellen en denken dat we het probleem hebben opgelost.”

Maar Miguel Barnet, voorzitter van de Unie van Schrijvers en Kunstenaars van de Cuba, vindt dat elke vorm van discriminatie, op basis van ras, geslacht of seksuele voorkeur, bestraft moet worden “met naam en toenaam”. Raciale discriminatie wordt uitdrukkelijk vermeld in de grondwet maar een corresponderende wet ontbreekt. Het debat over de noodzaak van zo’n wet is al een tijd aan de gang. “Het is gezond dat het debat tot het parlement is doordrongen”, zegt Barnet.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.