Sarkozy is onverwachte milieukampioen (analyse) (*)

Voor een centrumrechts politicus, met harde standpunten over justitie en immigratie, blijkt de Franse president Sarkozy een onverwachte kampioen wat het milieu betreft.
Sarkozy neemt duidelijk een leidersrol op in het wereldwijde klimaatdebat. Vorige maand nog verraste hij vriend en vijand door samen met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva een dramatische oproep te lanceren voor steun aan de ontwikkelingslanden.
Vervolgens was hij aanwezig op de Commonwealth-top in Trinidad en Tobago. Hij was ook de eerste om kritiek te geven op het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om bij het begin van de besprekingen in Kopenhagen aanwezig te zijn, eerder dan op het einde.
Sarkozy’s minister van Leefmilieu Jean-Louis Borloo ijvert voor het Franse voorstel van “klimaatgerechtigheid”, dat in financiële steun voorziet voor ontwikkelingslanden. “Er moet een plan komen dat arme landen helpt zich aan te passen, om groei te realiseren, uit de armoede te geraken en toegang te krijgen tot energie”, zei Borloo voor de top. “Er moet een akkoord komen in Kopenhagen, dat is absoluut vitaal.”
Sarkozy zelf regelde ontmoetingen met milieugroeperingen en promootte het Project pour le monde, dat Borloo opstelde voor Kopenhagen. De president reist volgende week zelf af naar de conferentie.

Show


“Het zou te gemakkelijk zijn om dat allemaal af te doen als show”, zegt Pascal Husting, directeur van Greenpeace in Frankrijk. “Sarkozy is er echt van overtuigd dat het nodig is om het wereldwijde economische systeem te veranderen om ‘groene groei’ te bereiken.”
Veel waarnemers hebben het ook over het grote verlangen van de president om in het voetlicht te staan op de internationale bühne. “Hij ziet het klimaatthema als iets waarin hij kan triomferen over Obama, en dat drijft hem heel sterk”, zegt Husting.
Toch heeft Frankrijk zich nog niet officieel achter de doelstelling van 30 procent uitstootvermindering geschaard in plaats van de 20 procent die door de Europese Unie is vooropgesteld.
Volgens critici is het net Frankrijk, samen met Duitsland, dat dwarsligt bij ambitieuzere uitstootbeperkingen. Groot-Brittannië, Zweden en Nederland zijn wel voorstander van strengere beperkingen.

Europese raad


“Het lot van de top in Kopenhagen zal voor een groot deel beslist worden op de Europese top, als de Europese Raad beslist over de sterkte van de uitstootbeperkingen”, zegt Husting. “Op dat moment moet echt leiderschap getoond worden door de juiste cijfers op tafel te leggen.”
Frankrijk krijgt ook kritiek omdat het de plannen niet heeft doorgesproken met de EU. “Borloo is ervan overtuigd dat het hele systeem diepgaand veranderd moet worden, maar hij houdt geen rekening met het proces dat al aan de gang is, en wordt daarom niet gehoord”, zegt een analist. “Zijn plan voor klimaatgerechtigheid wordt genegeerd door de Europese partners omdat hij ze er niet bij betrokken heeft.”
Volgens waarnemers voelt Sarkozy de hete adem van de groenen in zijn nek. Bij de laatste verkiezingen haalden die met 16,28 procent van de stemmen een nieuw record en werden ze de derde grootste partij.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.