Brazilië blijft zweren bij biobrandstoffen (*)

Brazilië wil in de toekomst tot 64 miljoen hectare ter beschikking stellen voor de productie van suikerriet, de grondstof voor bio-ethanol. Dat is ruim twintig keer de oppervlakte van België, en een vertienvoudiging van het huidige areaal. De Braziliaanse regering wimpelt de bezwaren van critici weg.
Brandstoffen als biodiesel en ethanol golden amper twee jaar geleden als mirakeloplossingen voor de klimaatcrisis. Intussen hebben mogelijke verbanden met honger en ontbossing het enthousiasme fel getemperd. Maar Brazilië, ‘s werelds grootste producent en exporteur van ethanol, blijft voor het plantaardige alternatief voor fossiele brandstoffen pleiten.

De voorbije dertig jaar heeft het gebruik van suikerrietethanol als vervanger van benzine in Brazilië 800 miljoen ton CO2-uitstoot voorkomen, zeggen de Brazilianen in Kopenhagen. Ze benadrukken ook dat de omschakeling de armoede in hun land helpt te bestrijden. Op de uitgestrekte suikerrietvelden is veel mankracht nodig, en de overheid moedigt ook de bouw van kleine distilleerderijen aan om boeren rechtstreeks te laten verdienen aan het eindproduct.

Kritiek



Intussen is echter duidelijk dat de productie van biobrandstoffen op veel plaatsen voedselgewassen verdringt of aan de bosbestanden vreet. De Europese Unie liet om die reden vorig jaar haar doelstelling varen om 10 procent biobrandstoffen te gebruiken in de transportsector tegen 2020.

Maar de Braziliaanse regering zegt dat die kritiek niet opgaat voor Brazilië. “We horen dat de productie van ethanol tot ontbossing leidt in het Amazonewoud”, zegt Jose Migues van het Braziliaanse ministerie voor Wetenschap en Technologie. “Maar de productiegebieden zijn drieduizend kilometer verwijderd van het Amazonewoud.” Volgens Thelma Krug, een andere medewerkster van het ministerie, is er in Brazilië nog ruimte zat voor de landbouw en kan de landbouw nog veel efficiënter worden.

(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.