Bolivia maakt zich op voor top van Moeder Aarde

Duizenden inheemse leiders, vakbondsmensen en milieubeschermers verzamelen zich van 19 tot 22 april in het Boliviaanse Cochabamba voor een Wereldconferentie over Klimaatverandering en de Rechten van Moeder Aarde. Zij willen een ander geluid laten horen dan de mislukte klimaattop in Kopenhagen, afgelopen december.
De conferentie wil een referendum over klimaatverandering organiseren voor de wereldbevolking, een actieplan schrijven voor een internationaal klimaattribunaal en voorstellen doen voor onderhandelingen in VN-verband.

Rechten van de Planeet


De conferentie heeft de steun van de Boliviaanse president Evo Morales en meer dan 240 activisten, intellectuelen en veelat indiaanse maatschappelijke bewegingen. Ze pleiten voor een verklaring van de rechten van de planeet.
De organisatoren hebben grote kritiek op de reguliere klimaatonderhandelingen. “De arrogantie van de Verenigde Staten, de Europese Unie en transnationale organisaties is op dit moment allesbepalend. Dat werd zichtbaar in Kopenhagen, waar een paar landen de afspraak erdoordrukten om niets te doen tegen de stijgende temperaturen en de schade die de klimaatverandering aanricht”, luidt de aankondiging van de bijeenkomst. De tekst werd opgesteld door grote organisaties als Friends of the Earth Latijns-Amerika, de Vakbondsfederatie van de Amerika’s en de boerenbeweging Via Campesina.
 
Volgens hen lijden we onder een “beschavingscrisis”, veroorzaakt door het kapitalisme en de “logica van uitbuiting, racisme en patriarchie”. Dat is te zien aan het groeiende aantal “militaire bases in verschillende delen van de wereld en ‘humanitaire’ bezettingen die eigenlijk oorlogen zijn”. Door markten te bezetten en natuurlijke hulpbronnen veilig te stellen probeert het kapitalisme zijn eigen crisis op te lossen, aldus de opstellers. Daar willen zij het recht om “goed te leven” tegenover stellen.

Inheemse volken


De conferentie onderscheidt zich door “voor en met inheemse volken te zijn, meer dan welke conferentie ook die tot nog toe is gehouden”, zegt de Boliviaanse econoom Stanislaw Czaplicki. Met hun kennis over de natuur kan klimaatverandering duidelijk worden aangewezen. “Samen met maatschappelijke organisaties hebben ze al een wereldwijde beweging gevormd om de planeet te verdedigen”, zegt hij.
Het is een andere beweging dan de politieke groepen in Europa die voor een beter milieu zijn, want die distantiëren zich niet van het kapitalisme en van de internationale financiële instellingen, aldus Czaplicki.
Overigens heeft hij ook kritiek op zijn eigen regering. Het Boliviaanse beleid is wel gericht tegen kapitalisme en vervuiling, maar daarmee is het economische model van mijnbouw en gaswinning nog niet veranderd. Daardoor wordt er jaarlijks 300.000 hectare oerwoud gekapt. Theorie en praktijk moeten samenkomen, zegt Czaplicki.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.