"Koch is geheime kracht achter klimaatontkenners"

Koch Industries, een bij het publiek relatief onbekende Amerikaanse oliegigant, is een van de drijvende krachten achter de campagne van klimaatontkenning, zo blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace. Volgens het rapport heeft het bedrijf al bijna 25 miljoen dollar uitgegeven aan de campagne.
“Hoewel Koch moedwillig uit de schijnwerpers blijft, speelt het nu een stille maar dominante rol in het Amerikaanse debat over de klimaatverandering”, zegt het rapport. De milieuorganisaties publiceerde een lijst met 35 organisaties en 21 parlementsleden. Die kregen stuk voor stuk rechtstreeks of onrechtstreeks geld van Koch om onzekerheid te zaaien over de wetenschappelijke basis van de klimaatverandering of campagne te voeren tegen klimaatwetgeving.

Echokamer



De organisatie noemt de gebruikte tactiek een “echokamer”, waarbinnen vaak twijfelachtige argumenten tegen de klimaatverandering door verschillende personen, organisaties en bedrijven telkens opnieuw gebruikt worden. Zo kreeg een Deense denktank geld om een studie te schrijven over de Deense windenergiesector. De studie werd verworpen door het Deense ministerie van Leefmilieu, maar werd later wel gebruikt om de steun van de Amerikaanse president Obama voor windenergie onderuit te halen. Eenzelfde aanpak kreeg het “Spaanse verhaal”, een studie die zou aantonen dat de Spaanse keuze voor windenergie het land banen gekost had.

De milieuorganisatie geeft een gedetailleerd overzicht van de organisaties die geld ontvingen van de oliegigant. Een van die organisaties is het Cato Instituut, een machtige conservatieve denktank die meer dan een miljoen dollar ontving. Het Instituut betaalde notoire klimaatontkenners als Patrick Michaels en Robert Balling om artikels en boeken te publiceren die de theorie van de klimaatverandering onderuit proberen halen. Een andere is Americans for Prosperity, een organisatie die campagne voert tegen de bevoegdheid van het Amerikaanse milieuagentschap EPA om broeikasgassen te reguleren.

Climategate



Ook in het beruchte “Climategate”, het schandaal rond de gelekte klimaatmails van de Universiteit van East Anglia, blijkt Koch een belangrijke rol te spelen. Greenpeace heeft het over “minstens twintig organisaties die door Koch gefinancierd werden, die herhaaldelijk in de media bericht hebben over Climategate”.

Koch Industries mag dan al relatief onbekend zijn, het is de tweede privéonderneming in de Verenigde Staten, actief in ongeveer zestig landen met olie-installaties, raffinaderijen en pijpleidingen. Koch en haar dochterondernemingen tellen 70.000 werknemers en hebben een geschatte omzet van 100 miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.