'Herverkiezing Bush niet goed voor seksuele gezondheid'

De herverkiezing van de Amerikaanse president George W. Bush zal een groot obstakel vormen voor de inspanningen om seksuele gezondheid in Latijns-Amerika te promoten. Dat zegt Monty Eustace, voorzitter van de International Planned Parenthood Federation/Western Hemisphere Region, een ngo die zich in Latijns-Amerika en de Cariben inzet voor seksuele gezondheid.

De komende vier jaar worden heel moeilijk voor de Verenigde Staten en Latijns-Amerika, zei Eustace op een conferentie in het Braziliaanse Rio de Janeiro over de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen en seksuele gezondheid in Latijns-Amerika en de Cariben. Toen Bush in 2001 president werd, nam hij een reeks maatregelen aan die indruisen tegen de principes van seksuele gezondheid die de internationale gemeenschap op de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling in 1994 in Cairo heeft aangenomen. In het actieprogramma Cairo Consensus onderschreef de internationale gemeenschap toen de doelen van universele toegang tot familieplanningdiensten en seksuele voorlichting. Ze engageerde zich ook met de strijd tegen hiv/aids en onveilige abortus.

Bill Clinton, president van Amerika van 1993 tot 2001, nam de doelstellingen van Cairo ter harte maar toen Bush president werd, kwam er plots een koerswijziging. Op zijn eerste dag in het Witte Huis greep Bush terug naar de Mexico City Policy, in 1984 geïntroduceerd door Ronald Reagan. De Mexico City Policy verbiedt de toekenning van internationale fondsen voor familieplanning aan buitenlandse of internationale ngo’s die diensten aanbieden rond abortus, zoals informatiecampagnes over abortus of lobbywerk om abortuswetten te veranderen. De Policy verbiedt ngo’s ook om deel te nemen aan publieke debatten of discussies over thema’s die aan abortus gerelateerd zijn. Door de koerswijziging van Bush zijn heel wat organisaties die diensten rond seksuele gezondheid aanbieden in ernstige financiële moeilijkheden beland.

Volgens Eustace heeft de International Planned Parenthood Federation, ondanks tegenwerking van regeringen en kerken, na vijftig jaar strijd aanzienlijke vooruitgang geboekt. Maar met nog eens vier jaar Bush zal ons werk in Latijns-Amerika niet gemakkelijk zijn.

Vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties die deelnamen aan de conferentie in Rio de Janeiro zijn het eens met Eustace. Volgens Mario Jose Lubertino van het Argentijns Political and Social Institute on Women laten de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen weinig ruimte voor optimisme.

Marta Lamas, Mexicaans antropologe en voorzitster van de ngo Reproductive Choice Information Group benadrukt dat de geboekte vooruitgang niet meer omgekeerd kan worden. Hoe sterk de conservatieve invloed ook mag zijn, een aantal ideeën en praktijken zijn stilaan ingeburgerd en er is geen weg terug. In deze context is Bush’ herverkiezing volgens Lamas niet meer dan een kritisch stadium in een strijd die we op lange termijn zullen winnen en die uiteindelijk de kerk en regeringen, zelfs de meest conservatieve, zou verplichten om hun aanpak aan te passen. Maar dit proces zal nog jaren duren. Intussen zullen mensenlevens verloren gaan en dat verontrust mij het meest.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.