Zuid-Azië vraagt EU meer geld voor armoedebestrijding

De Europese Unie mist haar doel als alleen extra geld voor terrorismebestrijding in Zuid-Azië beschikbaar wordt gesteld en niet voor armoedebestrijding. Dat wordt gesteld in een rapport dat een Zuid-Aziatisch netwerk van ngo’s donderdag presenteerde in Brussel. Van het geld dat de Europese Unie beschikbaar stelt voor armoedebestrijding, komt maar een relatief klein deel in Zuid-Azië terecht.

Zuid-Aziatische landen voelen zich het stiefkindje van de EU, die zich traditiegetrouw meer op Afrika richt. De EU heeft altijd sterkere banden gehad met Afrika. Politici beweren dat Azië beter scoort op vlak van economische ontwikkeling dan Afrika, en dus zichzelf kan helpen, zegt Pieter van Veenen van Hivos (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking), in een reactie op het rapport. Zowel hij als Simon Stocker van het in Brussel gevestigde ngo-netwerk Eurostop vinden dat er meer aandacht voor Zuid-Azië moet komen.

Het donderdag gepresenteerde rapport ‘Poverty in South Asia: Civil Society Perspectives’ is afkomstig van de South Asia Alliance for Povery Eradication (SAAPE), een regionaal netwerk van ngo’s.

In India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en de Malediven samen leeft bijna veertig procent van ‘s werelds armen. Dan gaat het om mensen die het moeten stellen met minder dan een dollar per dag. In het totaal leven ongeveer 1,2 miljard mensen in absolute armoede. Bijna 38 procent van de Zuid-Aziatische bevolking is ongeletterd en 15 procent sterft voor zijn veertigste levensjaar. 328 miljoen Zuid-Aziaten zijn ondervoed, 205 miljoen hebben geen toegang tot zuiver water en 614 miljoen geen hygiënische sanitaire voorzieningen. Toch krijgt de regio niet meer dan een tiende van de EU-ontwikkelingshulp. De Europese Commissie, de administratieve poot van de EU, kondigde onlangs een verhoging van 38 procent aan van het budget voor externe relaties in de periode van periode 2007 – 2013. De besteding van dat geld werd niet gespecificeerd, maar volgens de Commissie is het geld niet bedoeld voor armoedebestrijding, maar voor terrorismebestrijding.

Een kapitale fout, vinden de Zuid-Aziaten. Een groot deel van het beschikbare geld in Zuid-Azië wordt ingezet in de strijd tegen een ongrijpbare vijand, het terrorisme. Daardoor blijven er weinig middelen over om de concrete vijand, armoede, aan te pakken. De auteurs van het rapport stellen dat interne conflicten en terrorisme in verschillende landen uit de regio het directe resultaat zijn van armoede en discriminatie. Ze roepen de EU dan ook op om de beschikbare hulpbronnen zo aan te wenden dat de wortel van het probleem wordt uitgeroeid.

Het Zuid-Aziatische netwerk herinnert de EU aan afspraken die zijn gemaakt tijdens de Millenniumtop in september 2000 in New York. Daar zijn een reeks duidelijk afgebakende doelstellingen voor armoedebestrijding geformuleerd die wereldleiders beloofden te halen tegen 2015. Zuid-Azië beschikt over de technologie om de millenniumdoelstellingen te halen, maar de politieke wil ontbreekt. We richten ons tot de EU voor hulp, zei Rukmini Rao, een van de Zuid-Aziatische delegatieleden die in Brussel het rapport toelichtten.

Het commentaar van de Europese Commissie bleef summier. Het budgetvoorstel doet niets af aan de al bestaande humanitaire hulp, zei de woordvoerder van Europees commissaris voor ontwikkeling Poul Nielson.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.