Vrijlating Britten brengt hoop voor andere Guantanamo-gevangenen

De vrijlating van vijf Britten in de loop van de volgende weken bewijst dat niet alle gevangenen in het VS-kamp van Guantanamo in Cuba op grond van solide bewijzen vastzitten. De advocaten van de vijf zijn niettemin sceptisch over de kansen om compensatie te vragen voor onrechtmatige vrijheidsberoving.

De vijf, Shafiq Rasul (26), Asif Iqbal (22), Ruhal Ahmed (21), Jamaluddin (37) en Tarek Dergoul (24) werden twee jaar geleden zonder aanklacht van hun vrijheid beroofd. Ze komen vrij na verhoren met de Britse inlichtingendienst, de MI5. Het Britse gerecht zal hen waarschijnlijk niet verder vervolgen. “Niemand van de terugkeerders is een bedreiging voor de openbare veiligheid”, zo verklaarde de Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett.

Of de vijf ook op compensatie kunnen rekenen, hangt af van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat verklaarde vrijdag dat het richtlijnen zou formuleren voor de verdere detentie van vermoedelijke terroristen. De advocaat van Ruhal Ahmad, Greg Powell, is sceptisch over de kansen om de Amerikaanse overheid aan te klagen. “Vergeet niet dat dit hetzelfde hof is als dat waaraan George Bush zijn verkiezingsoverwinning te danken heeft”, zegt Powell.

Wanneer de rechters besluiten dat een of meerdere Guantanamo-gevangenen illegaal opgesloten zitten, moeten schadevergoedingsclaims individueel en niet in groep worden ingediend. Overigens is het ook in Groot-Brittannië mogelijk dat iemand negen maanden in de gevangenis zit en dat het openbaar ministerie de aanklacht uiteindelijk laat vallen. “Wie geeft er die mensen een schadevergoeding ?”, vraagt Powell zich af.

De advocaten van de vijf dringen nu aan op een onafhankelijk onderzoek van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van hun cliënten. De resultaten komen misschien later van pas om een compensatie te vragen. De zaak is nog lang niet afgesloten, zegt Powel. “Er zitten nog altijd 650 mensen in Guantanamo, en sommigen riskeren executie”. Ook vier andere Britten en drie mensen die in Groot-Brittannië woonden, komen voorlopig niet vrij.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty heeft de regeringen in de hele wereld gevraagd bij de VS tussenbeide te komen. “Gevangenen hebben rechten”, vindt Amnesty, ” Ze moeten ofwel vrijkomen ofwel volgens de internationaal gangbare normen worden aangeklaagd en berecht”.

Sanjay Suri

Ref: na mm eu hd ip

xml=3

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.