EU-landen wapenen zich tegen migratiegolf

De landen van de Europese Unie proberen zich in te dekken tegen een mogelijke migratiegolf vanuit de landen die op 1 mei tot de unie toetreden. Op hun beurt proberen de nieuwe lidstaten de migranten buiten te houden die aan hun oostgrenzen staan te drummen.





Alleen de inwoners van Cyprus en Malta mogen vanaf 1 mei meteen onbeperkt in alle landen van de oude EU gaan werken. De oude EU-landen mogen de toestroom van migranten uit de acht overige lidstaten in spe - Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Letland, Estland en Litouwen - tot 2011 aan banden leggen.

De Nederlandse regering wil alleen migranten toelaten voor banen waarvoor geen Nederlandse kandidaten worden gevonden. Eerder overwoog Nederland tot 2006 niet meer dan 22.000 migranten uit de nieuwe EU-landen toe te laten. Andere landen broeden ook op quota. Groot-Brittannië besliste vorige week na lang aarzelen om voorlopig helemaal geen vrije instroom van werkzoekenden uit de nieuwe landen mogelijk te maken. Duitsland en Oostenrijk, twee aantrekkelijke bestemmingslanden, lijken ook die richting uit te gaan. Denemarken en Zweden willen alleen migranten toelaten die een contract kunnen voorleggen, en denken er ook over na de sociale uitkeringen te beperken waarop de inwijkelingen uit de nieuwe landen recht zouden hebben. Alleen Ierland is nog van plan werkzoekenden uit de nieuwe landen meteen vrij te laten inreizen.

Intussen beginnen de nieuwe lidstaten strengere beperkingen in te voeren op de instroom van migranten langs hun oostgrenzen. Hongarije heeft strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd langs zijn grenzen met Oekraïne, Kroatië, Servië en Roemenië. Maar de Hongaarse autoriteiten vrezen dat ze ook af te rekenen zullen krijgen met een grotere toestroom van werkzoekenden uit Polen en Slowakije. In die twee nieuwe EU-landen bedraagt de werkloosheid 18 procent.

De Europese Commissie wil meteen uitpakken met programma’s die de werkgelegenheid in de nieuwe landen opkrikken, met name in de landbouwsector. Maar dankzij de lage loonkosten lijkt ook de industriële sector in die landen te kunnen worden aangezwengeld.

EU-optimisten wijzen erop dat zowel de oude als de nieuwe EU-landen economisch, politiek en cultureel veel te winnen hebben bij de uitbreiding. Daniel Gros van het Centrum Voor Europese Beleidsstudies in Brussel stelt dat het welvaartsverschil tussen oost en west onherroepelijk tot migratie zal leiden, maar verwacht niet dat die de vorm aanneemt van een echte volksverhuizing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.