“ETA overweegt wapenstilstand” (vakbond)

De Baskische separatistische terreurgroep ETA kondigt mogelijk nog voor kerstmis een bestand aan. Anonieme leden van twee Baskisch-nationalistische vakbonden zeggen dat ze een “positief antwoord” hebben gekregen op hun verzoek om de wapens te laten zwijgen. Hoe lang het bestand zou duren vertelde de ETA er niet bij, dat hangt af van “de evolutie van de gebeurtenissen”.

De gematigd nationalistische vakbond ELA, de grootste in Baskenland, ondertekende in november een samenwerkingsakkoord met de kleinere vakbond LAB, die verbonden is met de partij Batasuna, de politieke vleugel van de ETA. Na de ondertekening van het akkoord verzochten de twee arbeidsorganisaties de gewapende separatisten om de wapens voorlopig te laten zwijgen.

Een van de “gebeurtenissen” waar de ETA het over heeft is mogelijk de arrestatie verleden week donderdag van Ibon Fernández Iradi, bijgenaamd Susper, in Frankrijk. De Spaanse en de Franse politie hebben een gezamenlijk offensief ingezet tegen het terrorisme, dat nu vruchten begint af te werpen. Fernández Irade was vorig jaar al eens opgepakt, maar kon enkele dagen later uit de Franse gevangenis ontkomen.

De Spaanse politie meldt de vangst van “zeer belangrijke” documenten in Suspers schuilplaats. Naar alle verwachting volgen nu arrestaties van andere ETA-kopstukken, wat een bijkomende reden kan zijn voor een wapenstilstand. Zijn arrestatie vorig jaar leidde tot de arrestatie van 70 personen die banden hadden met de ETA.

Patxi Zabaleta, de leider van de van Batasuna afgescheurde geweldloze partij Aralar, gelooft niet in een staakt-het-vuren zonder een “grote politieke ontwikkeling”. Zabaleta heeft weet van debatten binnen het ETA, maar ziet de “obstructionistische houding” van de premier José Maria Aznars Partido Popular als een hinderpaal.

De jongste uitgave van het ETA-tijdschrift Zutabe meldt evenwel dat “Baskenland zich middenin een verreikend politiek debat bevindt, dat de basisproblemen van het conflict weer bovenaan de politieke agenda plaatst.” Het debat waarvan sprake zijn de plannen voor meer zelfbeschikking van de gematigde nationalistische Baskische premier Juan José Ibarretxe. Zutabe vindt het debat “zinvol” is, maar ook dat de plannen van de premier niet ver genoeg gaan omdat ze niet leiden tot volledige onafhankelijkheid.

Tito Drago

xml=3

Ref: eu ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.