Tbc in opmars in Londen

In sommige wijken in Londen is de graad van besmetting met tuberculose nu even hoog als in zogenaamde derdewereldlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van TB Alert. Het nationale Britse gemiddelde (13 per 100.000) is nog steeds erg laag, maar in Londen bedraagt dat 40 per 100.000. Bepaalde wijken hebben echter een tbc-graad van meer dan honderd.



De Britse tbc-cijfers zijn de afgelopen tien jaar gestegen en zijn in een decennium zo hoog niet meer geweest. In Londen zijn is de besmettingsgraad verdubbeld in 15 jaar tijd, er zijn nu 3.000 patiënten in de Britse hoofdstad.

In de wijk Brent telden de onderzoekers 116 gevallen per 100.000 inwoner. Dat is iets meer dan het gemiddeld in China, zegt Paul Sommerfeld, de voorzitter van TB Alert. Ook Newham (104 gevallen op 100.000) en Hackney in het noorden van Londen tellen erg veel tbc-patiënten.

Die wijken hebben een grote concentratie van etnische minderheden en dat is geen toeval. Dit is althans gedeeltelijk een gevolg daarvan, zegt Sommerfield. Ongeveer de helft van de tbc-gevallen in Groot-Brittannië zijn mensen van India, Pakistan en Bangladesh. Maar de ziekte maakt ook een opmars bij immigranten en asielzoekers van Afrika, en dan vooral Somaliërs. Uit onderzoek blijkt dat 60 percent van de tbc-besmettingen in het buitenland worden opgedaan en dat 17 percent van de patiënten asielzoekers zijn.

Volgens TB Alert heeft het geen zin om tbc enkel te bestrijden in Groot-Brittannië maar moet er dringend werk gemaakt worden van de strijd tegen tbc in arme landen. Liam Fox, schaduwministers voor Gezondheidszorg in de Tory-oppositie, eist dat de regering migranten onderzoekt op tbc als ze het land binnenkomen en dat besmette asielzoekers eerst een tbc-kuur moeten volgen voor ze het land binnen mogen.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.