Protesterende vrouwen gieten Chevron-olie op het vuur

Chevron krijgt opnieuw af te rekenen met protestacties van de plaatselijke bevolking tegen zijn olieinstallaties in de Nigerdelta. Na oliedieven en geweldadige groepjes jongeren die het op hun installaties hadden gemunt, heeft Chevron nu af te rekenen met vrouwelijke charme. Zo’n 3000 vreedzame Ijaw vrouwen bezetten een olieinstallatie en verhinderen op die manier de productie van 110 vaten ruwe olie per dag. De groep eist 3,5 miljoen dollar van Chevron ter compensatie van de jarenlange verwaarlozing van hun gemeenschap en aandacht voor de milieuproblemen die de oliebedrijven veroorzaken. De visvangst en de landbouw, traditionele bronnen van inkomsten, lijden immers onder de pollutie.

Een oliebedrijf saboteren is in de Nigerdelta niet nieuw. De arme plaatselijke bevolking beschuldigt de oliebedrijven en de overheid er al jaren van voor miljoenen dollars olie weg te pompen, maar niets te doen aan hun erbarmelijke levensomstandigheden. Meer dan eens hebben groepen jongeren het personeel van de oliereuzen bedreigd of maken ze gaten in de pijpleidingen en vangen de olie op om zelf te verkopen.

Het protest zit nu in een nieuwe fase. Groepen vrouwen hebben het voortouw genomen en eisen op diplomatische wijze betere levensomstandigheden voor hun families. ‘Als Chevron wil doorgaan met olie van onder onze voeten weg te pompen, dan zullen ze onze eisen moeten inwilligen’, zegt Josephine Ogoba, leider van de Ijaw vrouwengroep in de Nigerdelta. De vrouwen hebben hun eisen gebundeld in 40 punten. Eerst en vooral willen ze de boorplatformen Ijaw namen geven. Ze willen ook dat Chevron de bouw van twee moderne paleizen voor hun koninkrijken financiert en dat de oliereus mee investeert in electriciteit en huisvesting in negen dorpen waar boorplatformen zijn. ‘Chevron moet oprechte betrokkenheid tonen om de achterstelling, werkeloosheid en marginalisatie van de dorpen waar ze opereren, aan te pakken.’

Ogoba zegt dat ongewapende vrouwen de protestactie van de mannen hebben overgenomen omdat de mannen zich in het verleden te veel als heethoofden hebben gedragen. ‘Vrouwen zijn geen heethoofden en zien de zin van vernielingen niet in’, zegt Ogoba. Die houding heeft alvast als resultaat dat luitenant-generaal Gar Dogo, de verantwoordelijke legerofficier, zijn soldaten heeft bevolen de vrouwen niet lastig te vallen. ‘Ik heb ze persoonlijk opgedragen de vrouwen geen kwaad te doen en er enkel op toe te zien dat ze geen eigendommen vernielen’, zei hij in de plaatselijke krant.

De vier olieinstallaties die de vrouwen bezet houden, produceren zo’n 110 vaten ruwe olie per dag. De bezetting begon een dag nadat meer dan 2000 vrouwen van de Itshekiri gemeenschap hun protestacties opgaven nadat Chevron met hun leiders had onderhandeld. De onderhandelingen leverden een akkoord op dat volgens Chevron een einde moet maken aan de frequente gijzelingen van de staf en bezetting van de installaties door onrustige jongerenbendes. In de jaren ’90 heeft dergelijk geweld er toe geleid dat de productie van ruwe olie soms met 2 miljoen vaten per dag daalde. Chevron heeft oor gehad voor het feit dat de vrouwen jobs eisen voor hun zonen en investeringen vragen in de verarmde Ugborodo en Arutan Gemeenschappen in de schaduw van de Chevron fabrieken.

De vreedzame bezetting door vrouwen van olieplatformen is een nieuw hoofdstuk in de crisis in de Nigerdelta, die al aan meer dan 1000 mensen het leven heeft gekost. Energiedeskundige Sesan Ade waarschuwt voor meer onrust in de regio. ‘Chevron moet zich voorbereiden op meer acties. Eerst legden de Itshekiris hun eisenpakket op tafel, nu zijn het de Ijaw vrouwen die het productieproces van het oliebedrijf hinderen. De derde grootste etnische groep in de regio, de Urhobos, is ongetwijfeld de volgende om van zich te laten horen. De toestand is ernstig en Chevron kan zich maar beter op een lange crisis voorbereiden’, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.