Afghanistan richt nationale mensenrechtencommissie op

Afghanistan gaat een eigen onafhankelijke Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) oprichten. Een woordvoerder van de Verenigde Naties (VN) in New York, David Singh, deelde gisteren (dinsdag) mee dat Kaboel dat maandag heeft beslist. De Afghaanse regering gaat in zee met de VN en met 50 Afghaanse mensenrechtenactivisten. De mensenrechtencommissie wordt volgende week al opgericht en krijgt in juli een mandaat voor twee jaar. De NHRC maakt deel uit van het politieke raamakkoord dat de interim-regering van Hamid Karzai vorig jaar in Bonn bereikte.

Sam Zia-Zarisi van Human Rights Watch (HRW) zegt dat zijn organisatie de het initiatief toejuicht, maar is toch sceptisch: het valt af te wachten hoeveel internationale financiële steun het nieuwe orgaan krijgt. De Commissie zal immers volledig gefinancierd moeten worden door buitenlandse donoren. Mensenrechtencommissaris Mary Robinson hoopt dat de internationale gemeenschap over de brug zal komen met voldoende geld om de NHRC leven in te blazen. Het is de bedoeling om een hoofdkantoor op te richten in Kaboel en regionale kantoren in Kandahar, Herat, Mazar-i-Sharif, Jalalabad, Bamyan en Gardez.

De eerste prioriteit moet zijn om de huidige problemen aan te kaarten, in het bijzonder de aanvallen op etnische groepen in het noorden van Afghanistan, benadrukt Sam Zia-Zarisi.

Maar de NHRC gaat ook de mensenrechtenschendingen uit het verleden onderzoeken. Geen makkelijke taak, want de schendingen gebeurden op grote schaal. Het geweld op vrouwen en meisjes, vooral onder de Taliban, heeft diepe wonden geslagen in Afghanistan. Mensenrechtencommissaris Mary Robinson gelooft dat met de oprichting van het orgaan het respect voor het individu in de Afghaanse samenleving kan beginnen te groeien. Maar er zit volgens haar een politiek addertje onder het gras, want ook de huidige machthebbers worden beschuldigd van schendingen van de mensenrechten.

Singh zegt dat de NHRC een consultatieronde van anderhalf jaar zal houden om te onderzoeken hoe de misbruiken uit het verleden het best worden aangepakt. Wie ter verantwoording wordt geroepenen en op welke manier, is een beslissing die het komende anderhalf jaar genomen moet worden, zegt VN-woordvoerder Singh. In theorie kunnen ook de huidige machthebbers vervolgd worden, suggereert Singh. In het akkoord van Bonn is geen amnestie of immuniteit voorzien voor oorlogsmisdaden, schendingen van de mensenrechten of misdaden tegen de menselijkheid. Karzai heeft een Waarheids- en Verzoeningscommissie voorgesteld, een idee dat de VN erg genegen zijn.

Het onderzoeken van mensenrechtenschendingen uit het heden en het verleden wordt overigens niet de enige taak van de Nationale Mensenrechtencommissie. Haar andere opdrachten zijn onder meer individuele klachten en petities behandelen, een nationale vormings- en bewustmakingscampagne opstellen, mensenrechtenorganen opbouwen in de gouvernementele en niet-gouvernementele sfeer en een nationaal programma voor vrouwenrechten opstellen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.