Droom van inheemse president verdeelt inheemse beweging

De machtige inheemse beweging van Ecuador is verscheurd doordat twee van haar leiders zich kandidaat willen stellen voor de komende verkiezingen. De rivaliteit tussen Antonio Vargas en Auki Tituaña doorbreekt de eenheid die een sleutelelement vormde in de val van zowel president Abdalá Bucaram als Jamil Mahuad in 1997 en 2000. alsnog iedereen op dezelfde lijn te krijgen.


Al in oktober stelde Antonio Vargas, de voormalige voorzitter van de Confederatie van Inheemse Groepen (CONAIE), zich kandidaat. Ondertussen schoof de politieke arm van CONAIE, de Pachakutik Beweging, Auki Tituaña naar voor, de burgemeester van de stad Cotacachi. Allebei hebben ze de steun van een deel van de inheemse beweging. Tituaña is vooral populair bij de Kichwa volkeren en hun organisatie Ecuarunari in het centrale gebergte. Vargas krijgt de steun van verschillende inheemse organisaties in het Amazonegebied en aan de kust.

Vargas heeft geen vlekkeloze reputatie. Hij werd verplicht ontslag te nemen als voorzitter van CONAIE nadat ontdekt werd dat hij duizenden handtekeningen had vervalst in een referendum tegen privatiseringen. Een aantal van zijn aanhangers zou bovendien een alliantie aangaan met rechtse individuen die in de jaren 80 lid waren van paramilitaire groepen. Tituaña kreeg eerder deze maand de ‘Steden voor Vrede prijs’ van de UNESCO voor zijn inspanningen rond burgerparticipatie in zijn stad.

CONAIE heeft zowel Vargas als Tituaña gevraagd hun kandidatuur in te trekken zodat de inheemse beweging één enkele kandidaat kan kiezen. Wie dat wordt zal deze week worden beslist, zegt CONAIE voorzitter Leonidas Iza. Maar Vargas lijkt niet bereid een stap terug te zetten. Pachakutik onderhandelt momenteel ook met verschillende politieke groepen om één links en centrumlinks front te vormen . Dat zou dan kunnen geleid worden door de voormalige vice-president León Roldós, met Tituaña als inheemse vice-presidentskandidaat. Volgens Miguel Lluco van Pachakutik is er nog hoop dat links en centrumlinks één kandidaat kunnen voorstellen.

De basis van Pachakutik zegt al maanden dat ze absoluut een inheemse presidentskandidaat wil. Maar Lluco gelooft dat eenheid het essentiële is en dat bepaalde eisen daaraan ondergeschikt zijn. “Misschien is het nu niet het moment voor de inheemse beweging om een eigen kandidaat naar voren te schuiven”, zeggen de leiders van Ecuarunari. “Het is essentieel dat er eerst meer inheemse politici komen in het de gemeenteraden en het parlement”.

“Ook al zijn de inheemse groepen nu verdeeld over de electorale kwestie, ze beseffen nog steeds dat ze slechts samen sterk zijn in hun acties tegen de nationale regering”, zegt Leonidas Iza. Er zullen volgens hem binnenkort grootschalige protestacties komen –georganiseerd door CONAIE en andere groepen - tegen de privatisering van de elektriciteitsbedrijven en de stijging van de gasprijzen. “We zullen niet aankondigen waar en wanneer, we zullen er zijn als de tijd rijp is”, aldus Iza.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.