Dossier: 

Extremisten hebben dubbelzinnige rol in Mali

Verschillende bronnen gewagen van groeiende invloed van de extreme moslimstrekking der salafisten in Timboektoe, de belangrijkste stad in het gebied dat de Touaregs nu onder controle hebben in Mali.

  • European Parliament President Touré miste het geduld van zowel de bevolking als het leger. European Parliament

De Touaregrebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad  (MNLA), zouden op hun beurt Timboektoe hebben prijsgegeven aan hun “bondgenoten”, de extremistische Ansar Dine. Dat meldt het Chinese dagblad Shanghai Daily.

Inwoners van Timboektoe melden dat de salafisten de strijdkrachten van de MNLA uit Timboektoe hebben verjaagd. Ze verbrandden de MNLA-vlag en hesen zowel de Malinese vlag als een vlag met de woorden ‘Allah Akbar’, oftewel god is groot. Ansar Dine wil in een zo groot mogelijk gebied de shariawetgeving invoeren.

Snoep

Nieuwssite Maliweb.net heeft het over de salafisten die hun suprematie bevestigen. De moslimfundamentalisten zouden aan een charmeoffensief begonnen zijn. ‘Ze delen snoep uit aan de kinderen’, vertelt een getuige. Hij zegt ook dat de mannen van Ansar Dine aan de vrouwen vragen om een sluier te dragen, ‘zonder bedreigend over te komen’, verduidelijkt hij.

Ansar Dine wordt gelinkt met de Maghrebijnse tak van Al Qaeda, de AIQM. De leider van Ansar Dine, Iyad Ag Ghali, is namelijk de neef van de leider van AIQM-eenheden in Mali, Abdelkrim Taleb. Ag Ghali heeft nooit een geheim gemaakt van zijn streven naar het instellen van de sharia in Mali, maar dat is niet zijn enige drijfveer. Hij is al tientallen jaren een spilfiguur in de strijd van de Touaregs. Tijdens de opstand in 1990 stond hij al op de eerste rij om het op te nemen tegen de Malinese regeringstroepen.

‘Het doel van de Touaregs was en is nog steeds een onafhankelijke seculiere staat.’

Tijdens een interview in Terzake twijfelde Martin Van Vliet van het Afrikaans Studiecentrum in Leiden aan de banden tussen de Touaregs en de Maghrebijnse tak van Al Qaeda. ‘Die extremisten hebben in het verleden vaak westerse toeristen ontvoerd. Dergelijke daden werden nooit gesteund door de Touaregs die het zonder het toerisme een stuk moeilijker krijgen om rond te komen’, klinkt het. ‘Het oorspronkelijk doel van de Touaregs was en is nog steeds een eigen en seculiere staat. Maar hij geeft toe dat het voorlopig onduidelijk is in welke mate ze in hun strijd hulp hebben gekregen van extremistische groeperingen.

Verdeel en heers

Ook Gregory Mann, historicus aan de Columbia Universiteit in New York, beschrijft op de site africaasacountry.com de invloed van de extremistische moslims uit Noord-Afrika op de gebeurtenissen in Mali. Hij legt uit waarom president Touré weigerde om de rebellen van het MNLA in het noorden hardhandig aan te pakken. ‘Touré wilde voorkomen dat de Touaregs en de salafisten van Ansar Dine een monsterverbond sloten tegen de regering. Hij vreesde dat geweld tegen één van die partijen hen zou samenbrengen.’ Geheel volgens het klassieke verdeel-en-heersprincipe zou hij enkel onderhandelen met de Touaregs. ‘Maar Touré miste twee cruciale zaken, namelijk tijd en het geduld van zowel de bevolking als het leger.’

Volgens Mann wil ook Frankrijk de Touaregrebellen niet tegen haren in strijken en het ziet ernaar uit dat hij gelijk gaat krijgen. Op Maliweb staat te lezen dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, er maandag in Dakar geen doekjes om wond. ‘Geen enkele Franse soldaat zal een voet op Malinese bodem zetten.’ De Fransen zijn bang dat ze de haat tegenover de westerlingen in Mali zullen aanwakkeren. Die strategie zou er voor kunnen zorgen dat de Malinezen zich, na Touré, nu ook van Parijs zouden afkeren omdat ze zich door de Fransen in de steek gelaten voelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.