Dossier: 

Een onduidelijke toekomst voor Mali

Het Malinese leger verdreef president Amadou Toumani Touré van de macht omdat hij ‘niet in staat was het terrorisme te bestrijden’. Het verwees daarmee naar de verschillende rebellengroepen die actief waren in Azawad, de noordelijk regio van Mali. De twee belangrijkste rebellengroepen hebben van de instabiele periode na de staatsgreep gebruikgemaakt om Azawad te bezetten en te controleren.

  • CC Magharebia Toearegrebellen met de vlag van Azawad. CC Magharebia

De Mouvement National pour la Libération d’Azawad (MNLA) ijvert voor een onafhankelijke staat voor de Toearegs, terwijl de salafistische groepering Ansar Dine pleit voor een invoering van de islamitische wetgeving in het gebied. Ansar Dine zou gesteund worden door AQIM, de regionale tak van Al Qaeda. Welke groep de overhand zal krijgen wanneer de gemeenschappelijke vijand verdreven is en de rebellengroepen zullen strijden voor hun eigen belangen, moet nog blijken.

De militaire junta, die het zuiden van Mali nog controleert, heeft voorlopig geen actie ondernomen tegen de situatie in het noorden, ondanks zijn motieven voor de staatsgreep, omdat de macht van de junta eerst geconsolideerd moet worden. Kapitein Amadou Sanogo, leider van de coup, heeft de handen nog vol met een mislukte tegencoup en aanvallen van de aanhangers van de ex-president. Hij gaf wel al aan dat hij geen buitenlandse troepen aanvaardt. ECOWAS, het economische samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, had namelijk aangekondigd dat het troepen zou sturen om te helpen met de strijd tegen de rebellen. De junta vraagt wel logistieke ondersteuning om het leger voor te bereiden op een actie in het noorden.

ECOWAS reageerde heel snel na de staatsgreep door een overeenkomst te ondertekenen met de militaire leiders om het land terug te laten keren naar de grondwettelijke orde. Het besluit van ECOWAS om troepen te sturen, kadert in verdere steun aan het zuiden van het land. Toen de MNLA de onafhankelijkheid van Azawad uitriep op 6 april 2012 reageerde de internationale gemeenschap met de boodschap dat ze de nieuwe staat niet zou erkennen. Volgens de International Crisis Group zijn goed overleg tussen internationale actoren zoals ECOWAS, de Afrikaanse Unie en de VN enerzijds en legitieme Malinese actoren uit zowel het noorden als het zuiden anderzijds zeer belangrijk om een hereniging van het land mogelijk te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.