Coalitietroepen bombarderen ziekenhuis in Jemen

Bij luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op een ziekenhuis in Jemen zijn afgelopen zondag minstens veertien doden en negentien gewonden gevallen. Na het afspringen van de vredesbesprekingen in Koeweit eerder deze maand worden luchtaanvallen tegen scholen en ziekenhuizen opnieuw opgevoerd.

  • © Artsen zonder Grenzen/MSF Het Abs-hospitaal in Hajjah na de bomaanslag © Artsen zonder Grenzen/MSF
  • © Artsen zonder Grenzen/MSF Het Abs-hospitaal in Hajjah na de bomaanslag © Artsen zonder Grenzen/MSF

In een persbericht liet Artsen zonder Grenzen afgelopen maandagnamiddag weten dat minstens veertien mensen, waaronder één van hun medewerkers, omgekomen waren. Het getroffen doelwit was het Abs-hospitaal in de noordwestelijke provincie Hajjah, dat door Houthi-rebellen wordt gecontroleerd. Met deze aanval is het al de vierde Artsen-zonder-Grenzen-instelling die het sinds het uitbreken van de burgeroorlog moest ontgelden.

Artsen-zonder-Grenzen roept alle partijen, en in het bijzonder de Arabische coalitie als verantwoordelijke voor de aanvallen, op om te verzekeren dat zulke aanvallen vermeden worden.

‘Na iedere aanval garanderen de betrokken partijen Artsen zonder Grenzen dat dergelijke aanvallen op burgers niet meer zullen voorvallen’, verklaart Teresa Sancristóbal, die de noodhulp van Artsen zonder Grenzen coördineert. ‘Wij willen geen beloften of mooie woorden die niet waargemaakt kunnen worden. Wat we nodig hebben, zijn bewijzen en de toezegging dat aanvallen op medische instellingen, personeel en patiënten niet meer gebeuren.’

De luchtaanval op het ziekenhuis in Hajjah is geen alleenstaand feit. Op 9 augustus werd een voedingsfabriek in de hoofdstad Sana’a in de as gelegd, terwijl afgelopen weekend een luchtaanval op een school in de noordwestelijke provincie Sa’ada aan minstens negentien mensen het leven kostte. Beide aanvallen waren gericht op faciliteiten in een gebied dat gecontroleerd wordt door de Houthi-rebellen.

Stukgelopen vredesonderhandelingen                    

De recente luchtaanvallen zijn de eerste aanvallen die door de Arabische coalitie in de laatste drie maanden werden uitgevoerd. Sinds de vredesonderhandelingen vorige week in Koeweit stuk liepen, werden vooral scholen en ziekenhuizen opnieuw het doelwit van luchtaanvallen.

‘De luchtaanval in Hajjah blijkt de laatste van een reeks onwettige aanvallen die ziekenhuizen viseren en op die manier hun totale onverschilligheid voor het leven van burgers onderstrepen’, aldus adjunct-directeur Midden-Oosten Magdalena Mughrabi van Amnesty International.

Eind juli had de verbannen regeringsdelegatie van president Abdu Rabbuh Mansur Al-Hadi nochtans een voorstel van de Verenigde Naties getekend om een einde te maken aan het burgerconflict in het land. Twee dagen later kwam de delegatie op haar passen terug, omdat ze enkel vredesgespreken wilde starten als ook de Houthi-rebellen daarmee instemden.

Die lieten vorige week hun ongenoegen blijken over de vredesonderhandelingen en kondigden aan een eigen regering te willen vormen.

Intern conflict

Anderhalf jaar geleden escaleerde de langdurige politiek crisis in Jemen tot een complexe burgeroorlog. Tijdens de Jemenitische revolutie in 2011 trad president Ali Abdullah Saleh na aanhoudende protesten af. Zijn opvolger Abd Rabbuh Mansu Al-Hadi werd met 99,80 procent van de stemmen als opvolger gekozen.

In maart 2015 kwamen sjiitische Houthi-rebellen in opstand tegen de overwegend soennitische regering van Hadi. Daarbij slaagden ze erin om de hoofstad Sana’a in handen te krijgen, waarop president Hadi het land uitvluchtte en politiek asiel kreeg in Saoedi-Arabië. Het resultaat was een versnipperd land, waar ook Al-Qaeda en (ondertussen) IS een voet aan de grond hebben.

Tegelijkertijd begon een coalitie van tien landen, geleid door Saoedi-Arabië, aan operatie Decisive Storm, een buitenlandse luchtinterventie ter ondersteuning van Hadi, de president die internationaal erkend wordt, maar in ballingschap zijn dagen doorbrengt.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen al meer dan 9.000 mensen omgebracht en leven 2,8 miljoen burgers als ontheemden in eigen land. Cijfers van de Britse organisatie Action on Armed Violence geven op hun beurt aan dat in de eerste zeven maanden van 2015 4486 burgerdoden vielen, een hoger aantal dan in Syrië in dezelfde periode.

Sinds de vijandigheden 17 maanden geleden op de spits werden gedreven werden meer dan 70 medische instellingen getroffen. Dat Artsen zonder Grenzen overweegt om hun activiteiten in het noorden van Jemen stop te zetten, betekent dat vele burgers mogelijk de noodzakelijke medische hulp zullen ontberen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.