Zorg voor bossen haalt Latijns-Amerikanen uit armoede

Ricardo Haleck (CC BY-SA 3.0)

Zicht op Rio de Janeiro vanuit het Nationaal Park Tijuca. Door recreatieve infrastructuren aan te leggen raakte de lokale bevolking meer bij het park betrokken en is een sterker bewustzijn gegroeid over het belang van de bescherming van stedelijke bossen.

De meeste armen in Latijns-Amerika wonen in of rond bossen. De zorg voor bossen wordt daarom cruciaal om de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen, zeggen de VN.

Latijns-Amerika is een van de drie regio’s wereldwijd waar de ontbossing aanhoudt, samen met Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuidoost-Azië, blijkt uit het jaarlijkse bosrapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Bossen en armoede

Volgens het rapport is er een sterk verband tussen gebieden met uitgestrekt bosgebied en hoge armoedepercentages.

In Brazilië bijvoorbeeld heeft iets meer dan 70 procent van de gesloten bosgebieden (gebieden waarvan meer dan 40 procent van de oppervlakte met bos bedekt is) hoge armoedecijfers.

Wereldwijd leven meer dan 250 miljoen mensen in extreme armoede in deze bosgebieden: 63 procent in Afrika, 34 procent in Azië en 3 procent in Latijns-Amerika.

SDG’s

Het aandeel van Latijns-Amerika is laag, maar het is opmerkelijk dat de overgrote meerderheid (82 procent, of 85 miljoen mensen) van de arme plattelandsbevolking in deze regio in en rond tropische bossen en savannes woont.

‘De zorg voor bossen wordt een sleutelfactor bij het halen van de de duurzame ontwikkelingsdoelen’

De zorg voor bossen wordt dus een sleutelfactor bij het halen van de de duurzame ontwikkelingsdoelen, stelt het FAO-rapport.

De VN legden in 2015 zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vast. Zo moet tegen 2030 een einde zijn gemaakt aan armoede en honger.

Gemeenschappelijke bosbouw

Het rapport ziet ook positieve ontwikkelingen in de regio. In Guatemala, een land waar 70 procent van de bossen een of andere bescherming geniet, beheren gemeenschapsbedrijven al meer dan 420.000 hectare bos in de Maya-biosfeerreservaat.

De overheid heeft deze bedrijven bosconcessies verleend. In één jaar (van 2006 tot 2007) behaalden ze een omzet van 4,75 miljoen dollar bij de verkoop van gecertificeerd hout en 150.000 dollar bij de verkoop van andere bosproducten dan hout.

Ook in Mexico

Deze bosbouwbedrijven waren goed voor meer dan tienduizend directe banen en ongeveer zestigduizend indirecte banen. Bovendien kregen werknemers er meer dan tweemaal het normale loon.

Ook in Mexico werd in 1997 een belangrijk programma gelanceerd om gemeenschappen te helpen bij het opzetten van bosbouwbedrijven. Vandaag beheren meer dan 2300 gemeenschappen hun bossen voor houtwinning en halen ze daar een aanzienlijk inkomen uit.

Stadsbos in Rio de Janeiro

Het Nationaal Park Tijuca, een bos op het grondgebied van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, heeft een oppervlakte van 4000 hectare en werd in 2012 door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Door recreatieve infrastructuren aan te leggen is bij de lokale bevolking een sterker bewustzijn gegroeid over het belang van de bescherming van stedelijke bossen.

Om de opmars van exotische boomsoorten en de groeiende stad tegen te gaan is het park herbebost met inheemse bomen. Door recreatieve infrastructuren aan te leggen raakte de lokale bevolking meer bij het park betrokken en is een sterker bewustzijn gegroeid over het belang van de bescherming van stedelijke bossen.

Het Nationaal Park Tijuca is vandaag een uitzonderlijk stuk natuur, dat jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers lokt. Door het herstel van Atlantisch woud is het park een toevluchtsoord geworden voor een grote verscheidenheid aan endemische soorten, meldt het rapport.

Ecotoerisme in Costa Rica

Dankzij de bossen is Costa Rica een van de belangrijkste internationale bestemmingen voor ecotoerisme geworden. In 2016 bezochten 2,9 miljoen buitenlandse toeristen het land, twee derde zei dat ecotoerisme een van de belangrijkste redenen voor hun bezoek was.

Toeristen gaven gemiddeld 1309 dollar per persoon uit, wat het land 2,5 miljard dollar inkomsten opleverde, goed voor 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

In 2015 ontvingen alleen al de bosreservaatgebieden ongeveer een miljoen buitenlandse en 900.000 binnenlandse bezoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.