Hoe beter de volksgezondheid in een land, hoe kleiner de impact van natuurrampen

Investeren in volksgezondheid beschermt tegen klimaatrampen

By U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Joan E. Kretschmer [Public domain], via Wikimedia Commons

 

Hoe beter de volksgezondheid in een land, hoe kleiner de impact van natuurrampen. Dat blijkt uit een studie over de gevolgen van de klimaatverandering voor Latijns-Amerika.

Droogte, overstromingen, aardverschuivingen: door de klimaatverandering zullen extreme weerfenomenen vaker voorkomen en krachtiger worden, voorspellen wetenschappers. Maar die ingrijpende gebeurtenissen zullen niet iedereen op dezelfde manier treffen. Hoe hoger de menselijke en sociaaleconomische ontwikkeling, hoe kleiner de directe impact van natuurrampen.

Het International Journal of Environmental Research and Public Health publiceerde een onderzoek over de gevolgen van de klimaatverandering voor Latijns-Amerika. Landen met meer investeringen in volksgezondheid, zoals Chili, Uruguay, Costa Rica, Panama, Argentinië, Paraguay, Brazilië en Mexico, vertonen meer veerkracht bij klimaatrampen.

Kwetsbaar

Landen als Honduras en Nicaragua leveren wel inspanningen, maar door de combinatie van frequente extreme weerfenomenen en lage ontwikkeling zijn ze zeer kwetsbaar en is de impact op de bevolking groot.

Hoe hoger de menselijke en sociaaleconomische ontwikkeling, hoe kleiner de directe impact van natuurrampen.

“De impact van het gebrek aan gelijkheid, alertheid, paraatheid en respons op welzijn en gezondheid is even groot of groter dan die van de fenomenen zelf”, zegt coauteur Gustavo Nagy, onderzoeker bij het Instituut voor Ecologie en Milieuwetenschappen van de Universiteit van de Republiek in Uruguay.

“Er zijn natuurlijk fenomenen waartegen niets gedaan kan worden, maar daarnaast moeten we differentiëren in de blootstelling aan een risico, in de kwetsbaarheid die hieraan is gekoppeld en in de armoede, alertheid, paraatheid en respons. Eén ding is het aantal mensen dat een reëel risico loopt, een ander ding is het aantal mensen dat getroffen is (bijvoorbeeld ontheemden), die gewond raken en sterven. De sociaaleconomische situatie, de gezondheidszorg en de respons verminderen het aantal gewonden en doden aanzienlijk, en die maken ook de gevolgen nadien minder zwaar.”

Risicokaart in La Paz

De onderzoekers doen ook enkele voorstellen over hoe je je kunt aanpassen aan dit soort extreme weerfenomenen. Ze wijzen onder meer op het waarschuwingssysteem van de stad La Paz in Bolivia.

Na een lawine in februari 2002 waarbij 63 mensen omkwamen en 14 mensen vermist raakten, werd daar een risicokaart voor regenzones opgesteld. Toen daar in 2011 een soortgelijke gebeurtenis plaatsvond, werd het systeem geactiveerd, kon men de bewoners die gevaar liepen evacueren en waren er geen doden.

Matilde Rusticucci, onderzoeker bij de afdeling Wetenschappen van de Atmosfeer en Oceanen van de Universiteit van Buenos Aires, noemt studie de interessant. “Er is veel informatie verzameld.” Maar ze heeft ook een bedenking: “Het ontbreekt aan een auteur die expert is in klimatologie. Men houdt er bijvoorbeeld geen rekening mee dat ook hittegolven doden veroorzaken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.