Plastic eiland schudt beleid in actie

Hekken moeten schokkende massa plastic uit Caraïbische Zee houden

CC Caroline Power / Ips

 

In oktober plaatste fotografe Caroline Power op haar Facebookpagina schokkende foto’s van enorme hoeveelheden plastic in de Caraïbische Zee rond het eiland Roatán. Overal ter wereld publiceerden kranten die foto’s. 

De schokkende foto’s van massa’s plastic in de Caraïbische Zee hebben de overheid in Guatemala wakker geschud. Ze gaat nu speciale hekken plaatsen in de Motagua-rivier.

Het eiland ligt in de Golf van Honduras, waar zowel Honduras als Guatemala een stuk kust hebben. Ook daar liggen de stranden bezaaid met plastic.

Rivier

Honduras en Guatemala verwijten elkaar de belangrijkste oorzaak te zijn van de plasticvervuiling. Maar Guatemala gaat nu alvast zelf biologische hekken plaatsen in de Motagua-rivier, de langste rivier van het land.

Guatemala plant ook andere maatregelen, zoals een betere afvalwaterzuivering en campagnes om de bevolking minder plastic te laten gebruiken.

De hekken, die van gerecycleerd plastic zijn gemaakt, moeten vermijden dat het plastic in zee stroomt.

Via de Motagua, dat in zijn laatste kilometers de grens tussen beide landen vormt, stromen dagelijks massa’s plastic afval de Caraïbische Zee in. Tijdens de regenseizoen wordt die plastic stroom nog erger.

Guatemala plant ook andere maatregelen, zoals een betere afvalwaterzuivering en campagnes om de bevolking minder plastic te laten gebruiken en meer te laten recycleren.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.