Wetenschappers constateren stijging van 600 procent in het aantal bosbranden

Vrede in Colombia doet bosbranden pieken

In de Colombiaanse wouden die vroeger door de Farc-rebellen werden gecontroleerd komen nu zes keer meer bosbranden voor. De ontbossing in de regio’s neemt snel toe. 

CC Maria Fernanda Fierro / Unsplash

 

Het Colombiaanse vredesakkoord van 2016 maakte een einde aan een decennialange burgeroorlog in het land, tussen de overheid en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Maar de vrede heeft ook onvoorziene effecten.

Het gewapende conflict en controles door de rebellen weerhield landbouwers en veeboeren ervan om het woud plat te branden. Maar sinds het einde van de burgeroorlog zijn de ontbossing en bedreigingen voor de biodiversiteit toegenomen, blijkt uit een studie in Nature Ecology & Evolution.

600 procent

De wetenschappers stelden een stijging van 600 procent vast in het aantal bosbranden in beschermde gebieden na het vredesakkoord. Op basis van de trends voorspellen ze ook dit jaar een verdere stijging van de ontbossing in natuurparken, met 52 procent.

‘Deze dramatische stijging doet de kans op ontbossing in beschermde gebieden sterk toenemen’, zegt hoofdauteur Laura C. Schneider, hoogleraar Geografie aan de Rutgers University in de VS.

De Colombiaanse overheid mist de capaciteit om de bescherming van de gebieden te handhaven. Daardoor krijgen kleine boeren, grootgrondbezitters, landspeculatoren en drugsbaronnen er de vrije hand om grote delen woud plat te branden.

De wetenschappers pleiten voor snelle veranderingen in Colombia, zoals real-time-monitoring, steunmaatregelen voor boeren die het woud beschermen en de inzet van voormalige rebellen als boswachters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.