Rechter oordeelt in voordeel van bevolking en klimaat

Australië weigert nieuwe steenkoolmijn om klimaatgevolgen

Kate Auburn CC BY 2.0

Protest tegen steenkoolmijn in Australië

Een Australische rechtbank heeft toestemming voor een nieuwe open steenkoolmijn geweigerd vanwege de uitstoot van broeikasgassen. Het is voor het eerst dat een nieuwe kolenmijn in Australië, de grootste steenkoolexporteur ter wereld, is tegengehouden om klimaatredenen.

Mijnbouwbedrijf Gloucester Resources deed een beroep op de New South Wales Land and Environment Court, nadat de overheid eerder al had besloten een steenkoolmijn bij de stad Gloucester in Hunter Valley te weigeren, melden Australische media.

Verkeerde plaats, verkeerd moment

De Australische Onafhankelijke Planningscommissie, een overheidsinstantie in New South Wales weigerde het nieuwe project al in december 2017. Het mijnbouwbedrijf stapte daarop naar de rechter.

“Er moeten geen nieuwe kolenmijnen of uitbreidingen meer komen en de overheid moet zo snel mogelijk de transitie naar hernieuwbare energie inzetten”

Die constateert nu niet alleen dat het project geen doorgang kan vinden vanwege de overlast voor de lokale bevolking, maar ook vanwege “de uitstoot van broeikasgassen en het product dat de wereldwijde concentratie van broeikasgassen doet groeien, in een tijd waarin het, om te voldoen aan algemeen overeengekomen klimaatdoelen, dringend nodig is de uitstoot snel terug te dringen.” Het mijnbouwproject zou “op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment” gepland zijn.

Groundswell Cloucester, de actiegroep tegen de mijn, zegt in een verklaring erg blij te zijn met de uitspraak. “Klimaatverandering is een grote bedreiging voor onze regio’s, water, gezondheid en de planeet. Er moeten geen nieuwe kolenmijnen of uitbreidingen meer komen en de plaatselijke en landelijke overheden moeten zo snel mogelijk de transitie naar hernieuwbare energie inzetten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.