Complexe aanval op EU-geleid trainingscentrum in Centraal-Mali

Irish Defence Forces from Ireland (Creative Commons Attribution 2.0 Generic)

EUTM-krachten in Mali

Zondagavond werd het Koulikoro Trainingscentrum, op zo’n zestig kilometer van de hoofdstad Bamako, aangevallen door een konvooi van ten minste drie gewapende elementen. Minstens twee Malinese soldaten raakten bij de aanval gewond. Andere bronnen spreken ook van een burgerslachtoffer. Minstens één aanvaller werd ter plekke gedood. In het trainingscentrum van Koulikoro wordt het Malinese leger opgeleid en hervormd door de Europese Unie.

De aanval begon met een raket die afgevuurd werd vanop de oever van de Niger-rivier. De raket trof doel voor de poort van het trainingscentrum. Nadien vielen de rebellen een controlepunt aan op de Koulikoro-Banamba-as. Ze doorbroken de wegversperring en reden het militaire kamp binnen, waarop het Malinese leger het vuur opende. Eén van de twee voertuigen ontplofte aan de ingang van het trainingscentrum.

In de regio rond Koulikoro werden sinds 2015 geen terroristische incidenten meer geregistreerd. De aanval is des te opmerkelijker gezien de complexiteit: het gebruik van autobommen en raketten wijzen op toenemende expertise en samenwerking tussen de verschillende gewapende groeperingen, die aanvankelijk slechts opereerden in het wetteloze noorden van het land.

MO* was in januari 2018 in de getroffen centrale regio, en toonde toen in een reportage aan dat het jihadistische geweld zich in toenemende mate begint uit te breiden naar het centrum en het zuiden van het land. De centrale regio wordt zo de nieuwe frontlijn in de strijd voor een kalifaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.