Teruggekeerde migranten delen ervaringen in thuisland

Migrants as Messengers waarschuwt migranten voor gevaren

CC Migrants As Messengers / Facebook

Teruggekeerde migranten in Conakry (Guinee) brengen verslag uit van hun ervaringen.

Elhadj Mohamed Diallo zat in oktober en november 2017 gevangen in Libië. Terug in West-Afrika besloot hij via vrijwilligersorganisatie Migrants as Messengers anderen te waarschuwen voor de gevolgen van ongereguleerde migratie.

Diallo, afkomstig uit Guinee, was niet hulpeloos toen hij vastzat in Libië. Hij kende de kracht van het collectief en mobiliseerde medegevangenen om de orde te bewaren in de gevangenis en om betere verblijfsomstandigheden te eisen.

Toen hij weer terug was in Guinee, besloot hij de kracht van het collectief te gebruiken om anderen te waarschuwen voor wat hem in Libië was overkomen. Hij werkt nu mee aan de peer-to-peer-campagne van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Die richt zich op voorlichting over de gevaren van ongereguleerde migratie.

Het project, bekend als Migrants as Messengers (MAM), leert teruggekeerde migranten om andere migranten te interviewen en te filmen. Ze leren ook hoe ze het beste publiekelijk hun eigen verhaal kunnen vertellen tijdens bijeenkomsten. De terugkerende migranten doen hun werk op vrijwillige basis.

Authentieke ervaringen

Doel van de campagne is om authentieke en evenwichtige verhalen over migratie-ervaringen en reïntegratie thuis te presenteren. De ervaringen worden op sociale media en in de lokale media gedeeld.

“Het lukte om in de gevangenis mensen met verschillende nationaliteiten te mobiliseren. Dus ik dacht, waarom zou ik hier in Guinee geen vereniging oprichten?”

Diallo, die gedetineerd was omdat hij geen officiële migrant was, richtte een vereniging op met ongeveer vijftig andere teruggekeerde jonge migranten.

“Het lukte om in de gevangenis mensen met verschillende nationaliteiten te mobiliseren. Dus ik dacht, waarom zou ik hier in Guinee geen vereniging oprichten?”, vertelt hij. “Ik zocht contact met de migranten die samen met mij vastzaten in Libië. De IOM vroeg ons mee te werken aan het project Migrants for Messengers. Na de training wilden we graag doorgaan met dit werk.”

“Het doel is jongeren voor te lichten over ongereguleerde migratie, reïntegratie-projecten op te zetten en hen te leren thuis een leven op te bouwen”, zegt Diallo.

De vereniging bestaat nog maar kort, maar boekt vooruitgang. Mariama Bobo Sy, woordvoerder van de IOM in Guinee, zegt dat het kantoor van de vrijwilligersorganisatie nu zes mensen telt. “Het is opgezet na goedkeuring van de regering in Conakry, de hoofdstad, in augustus 2018. Op dit moment werken de getrainde medewerkers zelfstandig en participeren in verschillende IOM-projecten.”

Professionele integratie

De medewerkers zijn zeer gemotiveerd en willen hun ervaringen graag met zoveel mogelijk mensen delen. Ze hebben campagnes gehouden op universiteiten, via traditionele media en sociale netwerken en zoeken contact met teruggekeerde migranten om hen te helpen hun verhaal te vertellen.

Migrants as Messengers wil gaan samenwerken met bedrijven en andere werkgevers om professionale integratie van teruggekeerde migranten te bevorderen.

De IOM stelt daar iets tegenover. De VN-organisatie betaalt in de startfase de huur van het kantoorpand van MAM. “We steunen ze in de opstartfase, maar het is de bedoeling dat ze over een tijdje op eigen benen kunnen staan en zelf financiering regelen”, zegt Lucas Chandelier, woordvoerder van de IOM in Guinee. “Dat ze georganiseerd zijn als vereniging maakt het mogelijk andere subsidies te verkrijgen dan die van de IOM.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.