België moet behoeften minimaliseren door af te stappen van de wegwerpeconomie

VUB-onderzoekers: België kan klimaatdoelen halen met ambitieus energieplan

Sean and Lauren CC BY 2.0

Haven van Zeebrugge

Als België zich houdt aan een ambitieus plan, dan kan het zijn klimaatdoelstellingen halen. Dat zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De weg naar die effectieve energietransitie ligt in handen van de regering, de burgers en de wetenschap samen, zeggen ze.

Volgens VUB-wetenschappers Willy Baeyens en Hubert Rahier tonen de cijfers duidelijk aan dat België de klimaatdoelstellingen wel degelijk kan halen en energieneutraal kan worden. Voorwaarde is wel dat er een duidelijk plan komt rond hoe België de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie kan maken.

Daarvoor is een overschakeling nodig naar hernieuwbare energie (uit zon en wind) maar ook moeten er vier belangrijke maatregelen worden genomen. Zo moet er minder energie geconsumeerd worden (o.a. door onze huizen voldoende te isoleren), moet ons gebruik van energie aangepast worden aan de beschikbaarheid ervan, moet er meer nagedacht worden over de opslag van energie en moet de capaciteit van internationaal elektriciteitstransport toenemen, eventueel zelfs intercontinentaal.

Afstappen van wegwerpeconomie

De studie toont aan dat het potentieel van hernieuwbare energie zeer groot is, maar dat de toepassing ervan niet eenvoudig is. Eerst moeten we daarom zelf zoveel mogelijk hernieuwbare energie produceren. De boodschap die de onderzoekers hebben voor alle burgers is om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, eventueel ook een zonneboiler.

Verder is het essentieel dat we ook onze behoeften dienen te minimaliseren door onder andere af te stappen van de wegwerpeconomie.

Een belangrijk probleem bij hernieuwbare energie is dat de elektriciteitsproductie niet altijd overeenstemt met het moment dat we de elektriciteit nodig hebben. Zonne-energie wordt bijvoorbeeld tijdens de dag en vooral in de zomerperiode geproduceerd.

“Met een doorwrocht plan met stevige maatregelen waaraan we met zijn allen werken, moet het lukken onze klimaatdoelstellingen te halen”

De korte termijnopslag kan gerealiseerd worden door batterijen, maar op langere termijn opslaan moet via chemische weg gebeuren, aldus de onderzoekers.

Technisch bestaat de mogelijkheid om overschotten van elektriciteit om te zetten in waterstof en verder in methaan en/of methanol. Deze producten, die via hernieuwbare energie verkregen zijn, kunnen dan later opnieuw zorgen voor elektriciteit. Om deze producten te bewaren, moet er nog in enorme opslagruimtes worden voorzien.

“Bij fossiele brandstoffen heeft de natuur dit voor ons gedaan, maar nu moeten we het zelf doen. Daarnaast zal er samengewerkt moeten worden om bijvoorbeeld warmteoverschotten nuttig te gebruiken en moet het internationale elektriciteitsnet uitgebreid worden. Met een doorwrocht plan met stevige maatregelen waaraan we met zijn allen werken, moet het lukken onze klimaatdoelstellingen te halen”, stellen Baeyens en Rahier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.