Dreigt in Libië een nieuwe burgeroorlog?

Sterke man Haftar opent aanval op Libische hoofdstad Tripoli

© joepyrek (CC BY-SA 2.0)

 

“Vandaag zetten we onze mars voort”, zei Haftar donderdag in een audiobericht. “We komen eraan Tripoli, de tijd is gekomen!”

© Magharebia (CC BY 2.0)

Generaal Haftar

Fayez Al-Sarrahj, leider van de Tripoli-regering, veroordeelde Haftar’s “escalatie” en heeft zijn troepen opgeroepen de stad te verdedigen.

Milities gelieerd aan de Tripoli-regering zouden vrijdag Haftar’s opmars zo’n 30 kilometer ten westen van de stad tot staan hebben gebracht, maar velen vrezen dat dit het begin is van een nieuwe burgeroorlog.

Rivaliserende regeringen

Kern van het conflict zijn twee rivaliserende regeringen. De Tripoli-regering, een beoogde eenheidsregering, tot stand gekomen in 2016 na bemiddeling van de Verenigde Naties, wordt gesteund door de Verenigde Staten en de meeste Europese landen.

Een tweede regering in de oostelijke stad Tobruk erkent het gezag van de Tripoli-regering niet en heeft de steun van het Libische Nationale Leger onder leiding van sterke man Haftar. De Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Rusland en tot op zekere hoogte Frankrijk steunen Haftar, in de hoop dat hij stabiliteit kan brengen in het al jaren door intern geweld verscheurde land.

Het gezag van de Tripoli-regering is uiterst wankel en berust op de onzekere loyaliteit van verschillende milities. In augustus en september 2018 raakten verschillende van deze milities met elkaar slaags in Tripoli.

In de greep van milities

Haftar roept regelmatig dat hij Tripoli wil schoonvegen van milities en de orde wil herstellen. In januari dit jaar startte hij een offensief in het zuiden van Libië waarbij hij zonder al te veel moeite de belangrijkste olievelden van het land in handen kreeg. Daarbij naderden zijn troepen Tripoli van verschillende kanten, wat de spanningen opvoerde.

Nu is het daadwerkelijk tot een confrontatie gekomen. “Om de pijn en het lijden van de mensen te stoppen, gaan we de grond onder de voeten van de tirannen opschudden die corruptie hebben verspreid in het land”, zei Haftar, logischerwijs doelend op de Tripoli-regering.

“We komen niet als agressors [..] schiet niet op mensen behalve als ze op jou schieten”, riep hij zijn troepen op. “Spaar iedereen die zijn wapens neerlegt en die een witte vlag toont.”

Vrees voor een burgeroorlog

De oostelijke regering verzekerde de inwoners van Tripoli in een verklaring op vrijdag dat het leger de stad komt “bevrijden van terroristische groepen en illegale gangs.”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, ontmoette Haftar vrijdag in een poging een burgeroorlog af te wenden, maar het succes van die ontmoeting laat zich afwachten. Een tweet van Guterres was niet heel hoopgevend: “Ik verlaat Libië […] en ben zeer bezorgd. Ik hoop nog steeds dat het mogelijk is een bloedige confrontatie in en om Tripoli te voorkomen,” schreef hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.